UKRAYNA - GENEL BİLGİ
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, parlementer yapıya sahip bir cumhuriyettir. Otorite, başkan ve yargı arasında bölüşülmüştür. Siyasi yaşam pek çok siyasi parti tarafından şekillendirilmektedir. Ülke 1997’de düzenlenen anayasaya göre yönetilmektedir.
Ukrayna eğitim alanında şu an 100’ün üzerinde ülkeyle işbirliği içerisindedir. Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı bu ülkelerle sadece hükümetler düzeyinde değil ilgili bakanlıklar düzeyinde de iş birliği içerisindedir.
Yabancı öğrencilerin Ukrayna'yı tercih etmelerindeki en önemli etkenleri şöyle sıralamak mümkün;
- Yüksek eğitim standardı
- Eğitim maliyetlerinin çok düşük olması
- Yaşam maliyetlerinin çok düşük olması
Ukrayna’da yüksek eğitim veren kurumlardan 300’den fazlası uluslararası öğrenci kabul etmektedir. Bu öğrenciler gerekli dil seviyesine sahip değillerse önce hazırlık eğitimi görür ve daha sonra ana eğitimlerine başlarlar. Ukrayna’daki öğrencilerin yaklaşık %90’nı Ukraynaca eğitimi tercih ederken bu oran uluslararası öğrenciler için Rusça’ya kayar.
Ukrayna’daki Yüksek Öğretim kurumlarından alacağınız diplomalar Lizbon antlaşması ile tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerlidir Bu anlaşma ile dilediğiniz Avrupa Birliği ülkesine yatay geçiş yapma hakkına sahipsiniz.
Ukrayna’da şu an itibari ile yaklaşık 20 bin uluslararası öğrenci bulunurken bunlardan 18 bin kadarı paralı eğitim almaktadır. Hazırlık eğitiminin fiyatı yıllık 1000 ile 1500 USD arasında değişirken, lisans ve lisans üstü eğitim fiyatları seçilen bölüm ve üniversiteye göre 1500 USD ile 3000 USD arasında değişkenlik göstermektedir.
Resmi Adi:Ukrayna
Yonetim Sekli:Cumhuriyet
Nufus :49 milyon
Baskenti:Kiev(2.635.000)
Onemli Sehirleri:Kharkov (1.615.000),Dnipropetrovsk (1.185.000),Donetsk (1.121.000) ,Odesa (1.068.000) ,Zaporijya (900.000) ,Lviv (890.000) ,Cherkasy (305.000) ,Chernivy (300.000)
Resmi Dili:Ukraynaca Rusça da ozellikle dogu ve merkezi Ukrayna da yaygin olarak konuşulmaktadır,Kırım da ise Tatarlar Tatarca konuşmaktadır.
Para Birimi:Grivna 1 US $=5.30
Gayri Safi Milli Hasila: 46,34 Milyar USD .
Yillik Buyume Orani: % 5,5-6,0
Kisibasi Milli Gelir: 970 USD
Enflasyon:% -1.2
Ölçü Birimi:Metrik Sistem
Dinler,mezhepler:Nufusun büyuk çoğunluğu Ortadoks Hrıstiyandır(%97.3) Ülkenin batısında ,Katolik dini hakimdir.Ayrıca Grek katolik kilisesine bağli gruplar bulunmaktadır.Azerbaycan ve diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelenler,Ahiska Türkleri,Kırım ve Kazan Tatarlari Müslüman nüfusu oluşturmaktadır. Ayrıca %0.9 lik oranda da musevi dinine inananlar vardır.
İklimi:Dört belirgin mevsimi olan karasal iklim hakimdir.Kırımın guney sahilleri akdeniz iklimine sahiptir.
Doğal Kaynakları: Kömür,demir,doğalgaz,petrol,manğanez,kireç taşı, kaolin, uranium, grafit, fosforit, titanium ve zirkonyum .
Temel Tarımsal Ürünleri:Hububat,şeker pancarı,patates.
Temel Sanayi Dallari:Makina imalati,metalurji,havacılık(uçak ve füze yapımı)tarımsal sanayiler.
Demiryolları:22.749km
Karayollari:273.096km
Nüfusun Dağılımı(%) Kent Nüfusu :68 Kirsal Kesim :32
Nufus Yoğunluğu(kisi/km2):84.3
Nufus Dağılımı(%)
Ukraynalılar……....................…...72.7 Ruslar…………........................…..21.9 BeyazRusyalılar....................….0.77 Yahudiler……………...................….0.96 Moldovalılar…………..................…0.57 Diğerleri………….........................4.09
Kadin Nufus/Erkek Nufus oranı(%)46/54
Nufus Artışı(%):-0.86
Eğitim Seviyesi(15 yas ve ustu icin)
Yuksek oğrenimini tamamlamiş(%)….........…..17.4
Lise oğrenimini tamamlamiş(%)……..….........55.6
Hava Ulaşımı:Haftanın Hergünü Ukrayna nin baskenti Kiev e İstanbul dan uçak seferleri duzenlenmektedır,ayrıca karşılıklı olarak Kirim ve Odesa ya seferler duzenlenmektedir.
Giyim: Ukrayna da kış kasım ayinda başlar ve nisanın ilk haftasina kadar surebilir,diğer mevsimler aynen ic anadolu bölgesi hava sıcaklıkları gibi geçmektedir
Eğitim sistemi yüksek kalitede ve gelişmiş bir eğitim sağlar. Yerel ve merkezi otoritelerin en önem verdikleri amaçlarından bir tanesi herkese kaliteli eğitim almak için eşit firsatları sunmaktır.
Ukrayna Üniversitelerindeki eğitimin genel sistemi aşağıdaki gibidir.
Hazırlık Eğitimi : 1 Yıl
Lisans Eğitimi : 4 Yıl
Uzmanlık Eğtimi : 1,5 Yıl (Teknik alanlar için)
Master : 2 Yıl
Doktora : 3-6 Yıl
Nüfusun yaklaşık %22’lik kısmına yine nüfusun %7’sini oluşturan profesyoneller eğitim vermektedir.
Ukrayna üniversitelerinde Rusça ve Ukraynaca’nın yanında bazı bölümlerde İngilizce eğitimde yapılabilmektedir.
Dört yıllık bir eğitimden sonra lisan derecesi alabilirsiniz ama bu tam anlamı ile Türkiye’deki lisans derecesine eşit değildir. Teknik alanlarda lisan derecesini yakalayabilmek için ilave 1,5 yıl daha okunmalıdır. Master için de ilave 2 yıl gerekmektedir.
Her dönemin sonunda öğrenciler 3 ya da 5 sınav ile 3 ya da 5 testten geçirilirler. Tüm bunları başarıyla geçen öğrenciler bir sonraki döneme başlamaya hak kazanır. Dersler hafta sonu hariç hergün yapılır.
Akademik yıl 1 Eylül’de başlayıp Haziran’nın sonuna kadar süren iki dönemden oluşur. Ara tatil Ocak’ta başlayıp Şubat’ta biterken, yaz tatili iki ay sürer.
Uluslararası öğrenciler Ukrayna’da bulunan yüksek öğretim kurumlarından yabancı öğrencilere eğitim verme yetkisi bulunan üniversite, enstitü ve yüksek okullarda eğitim alabilirler. Bu yetki kurumlara Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafindan verilmektedir. Uluslararası öğrencilere eğitim veren üniversitelerdeki eğitimin kalitesi yine aynı bakanlığın kontrolü altındadır.
Uluslararası öğrenciler eğitimlerine hazırlık yılı ile başlarlar. Hazırlık sınıflarında Rusça / Ukraynaca dil eğitimi ile beraber öğrencinin ileride devam edeceği bölümle alakalı temel bilgi ve terminolojiye ilişkin eğitim de verilir. Uluslararası öğrenciler hazırlık sınıfını bitirdikten sonra ister aynı üniversitede isterlerse de diğer bir üniversitede ana bölümlerine Ukraynalı öğrencilerle beraber devam ederler
Ukrayna üniversitelerinde lisans eğitimi için 30, lisans Üstü Eğitim içinde 32 yaş sınırlaması vardır.
KÜLTÜR VE YAŞAM
Sağlık Sigortası : Sağlık sigortası zorunludur. Uluslararası öğrenciler için yıllık 80 dolar karşılığında sağlık sigortasına sahip olabilirler. Bu ücret karşılığında öğrenciler bir yıl boyunca ilaç ve sağlık muayene hizmetlerinden faydalanabilirler. Ambulans hizmeti bedavadır.
Konaklama : Uluslararası öğrenciler üniversite yurtlarında kalırlar. Özel yurtların yanında bazı üniversitelerin kendilerine ait yurtları da bulunmaktadır. Yurt ücretleri aylık 30-80 USD arasında değişmektedir. İstek durumunda birkaç öğrenci bir araya gelerek daire kiralayabilirler.
Para : Ukrayna’nın para birimi Hryvnia’dır (UHR). 1 USD = 5.7 Hryvnia (200 yılı sonu rakamları ile) Para dönüşümlerini bankalardan yada havaalanındaki gişelerden yaptirabilirsiniz. Hava alanlarındaki döviz kurları ile diğer yerlerdeki kurlar farklılık göstermez. Mal ve hizmet alışverişleri Hryvnia cinsinden yapılırken bazı şirketler USD cinsinden de ödeme kabul edebilir.
Bu ülkede uluslararası ödeme sistemi olan kredi kartlarınızı da kullanabilirsiniz. Bu kartlar pek çok alışveriş merkezi, otel, ulaştırma şirketi ve restaurantlarda geçer.
Uluslararası öğrenciler arasında en popüler banka AVAL Bank’tır. Bu banka uluslararası öğrencilere hem doviz hem Hryvnia cinsinden hesaplar açmaktadır. Ama para transferlerini Western Union aracılığı ile yapmak daha kolay bir yoldur.
Tatiller
Yeni Yıl 1 Ocak
Ortodoks Yortusu 7 Ocak
Uluslararası Kadın Günü 8 Mart
İşçi Bayramı 1 Mayıs
Zafer Bayramı 9 Mayıs
Trinity Sunday (Yortudan sonraki 8’inci Pazar günü)
Anayasa Günü 28 Haziran
Bağımsızlık / Egemenlik Bayramı 24 Ağustos
Ulaşım: Ukrayna gelişmiş bir ulaşım sistemine sahiptir. Bu yüzden ülkenin herhangi bir parçasına gitmek sorun teşkil etmeyecektir. Tüm ülke tren veya otobüs ile gezilebilir. 500 km’lik bir mesafe için yol ücreti yaklaşık olarak 12-15 USD’dir. Tren biletleri önceden alınacaksa hem istasyon hem de şehir içinden temin edilebilirken yolculuk yapılacak günde alınacaksa sadece istasyondan alınabilir.
Uluslararası Borispol havaalanı ülkenin ana hava kapısı olup Kiev’e olan uzaklığı 36 km’dir Havaalanından Kiev’e gidebilmek için taksi tutabilir, servis araçlarını kullanabilir yada otobüse binebilirsiniz. Aynı zamanda üniversitenizden karşılama hizmeti de talep edebilirsiniz.
Borispol havaalanının yanında Simferopol, Odessa, Dnipropetrovsk, Donetsk hava alanlarından da ulusararası uçuşlar yapabilirsiniz. Ülkenin, Bulgaristan, Cek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Polonya ile uluslararası demiryolu bağlantıları vardır. Ülkeye karayolu ile ulaşım rotası ise Polonya, İngiltere, Hollanda, Belcika, Fransa ve Almanya üzerindendir. Ülkeye Türkiye’den deniz yolu ile de gelinebilir.
Uçak yolculukları için biletler yerel şirketlerden satın alınabilir. 500km’lik bir mesafe için uçak ücreti yaklaşık 50 USD’dir. Şehiriçi ulaşım otobüs, tramvay, trolleybus ve taksilerle sağlanabilir. Toplu taşıma ücretleri 0.15 USD’dir. Biletler sürücüden yada duraklardaki sarı gişelerden temin edilebilir.
Taksi ücreti 1 USD + Km başı 0.20 USD’dir Kiev, Kharkiv ve Dnipropetrovsk’ta 0.12 USD karşılığında zaman, giriş ve mesafe sınırlaması olmaksızın metroya da binebilirsiniz.
Elektrik: Ukrayna’da standart elektrik 220 volt’tur. Bazı prizler 127 volt ile çalışabilir ama bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Prizlerin Türkiye’den getirilecek elektrikli aletler için uyum sorunu yoktur. Düzensiz elektrik akımı sebebi ile bir düzenleyici kullanmakta fayda vardır.
Yemek: Ukrayna içerisinde farklı yemek pişirme alışkanlıklarını barındıran büyük bir tarım ülkesidir. Farklı gıdalar alışveriş merkezlerinden, süpermarketlerden ve manavlardan alınabilir. Kafeterya, restaurant yada fast-food restaurantlarında da farklı tadlar bulunabilir
Ali_Simsek@msn.com
Sevgilerle...