"Wurstmann" demiş ki:
Durumum su. 99 yılı spor akademisi girisliyim. Askerligim en son olarak 31.10.2006 tarihine kadar tecilliydi. Alman esimle evlilik yaparak 2 hafta önce almanya ya geldim. Oturma ve calisma iznim var. Fakat su an bir isim yok...
1-) Askerligimi nasıl tecil ettirebilirim
2-) 5. senenin sonunda Alman vatandasligina gecmek istiyorum. Bildigim kadarıyla TR de askerlik yapmadan Alman vatandasligina gecilebiliyor. Bu ne kadar dogru
(not : Okulu bitirmedim. Gelmeden önce cikis kagıdımı aldım okuldan.)
merhaba,
anladığım kadarıyla lise mezunu olarak göründüğün için erbaş/er sevkine tabisin. mevcut durumda 1111 sayılı askerlik yasasının öğrencilik hukukundan kaynaklanan erteleme olanaklarına başvuramıyorsun.
aynı zamanda halen yurtdışındasın ve ekim sonuna kadar askerliğin ertelenmiş.
bu durumda 1111 sayılı askerlik yasasının 35/g maddesinde yerini bulan yola başvurabilirsin.
Madde-35
G) (Ek: 27/4/1976 - 1983/1 md.; Değişik: 2/7/2005 - 5380/1 md.) Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile yabancı ülkelerde bulunan yükümlüler, durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Türk konsolosluklarına başvurmaları hâlinde, bunların son yoklama, celp ve sevk gibi her türlü askerlik işlemleri, Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek usûl ve esaslara uygun olarak 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.
tabi bu yol için bir çalışma izninin yanında fiilen çalışıyor olmak da gerekiyor. bu şekilde bir iş bulduktan sonra -ki şekli gerçeklik olsa dahi yeterlidir- konsolosluk vasıtasıyla askerliğini erteletebilirsin.
vatandaşlık ile ilgili alman hukukuna bakmanı öneririm. çünkü her ülke vatandaşlığa alınma koşullarını kendisi belirler.
kolaylıklar.
bu sitede hobi olarak sorulara yanıt verdiğim için sorularınıza istediğiniz süreede ve kimileyin dolgun bir içerikle yanıt veremeyebilirim. nihayetinde bir yıllık askeri hakimlik deneyimimin bir tezahürüdür yanıtlarım.aynı zamanda beni hoş görmenizi dilerim. çünkü bir işim ve buna ayırmam gereken önemli bir zaman var.