"fantazmagorıa" demiş ki:
selam mehmedcik üstad.Benim ise şöyle bir durumum var.Yaşım 25 ve yurtdışında <almanya'da>üni eğitimi almak istiyorum.türkiye'de meslek yüksek okulu mezunuyum.<2 yıllık>almanya'da bir yıl dil eğitimi ve en az 5 sene lisans eğitimi alacağımı düşünerek 31 yaşında eğitimimi bitirmek istiyorum.fakat biliyorum ki 29 yaşın sonuna kadar askerlik tecil etme şansımız var.alman devleti bizim askerlik işimize karışmıyor ama pasaport süresi bitince türk konsolosluğu pasaport süresini uzatmıyormuş.bu da alman devletinden vize alamayacağımız anlamına gelir.senden umutla bir haber bekliyorum...
merhaba,
açıkçası yasal düzenlemenin harfiyen uygulanması durumunda almanyada 29 yaşına girdikten sonra sorunlu bir dönem başlayacağını söyleyebilirm. bunun önüne sevk-celp dönemlerini içine alan sağlık raporları alarak 4 er aylık sürelerle fiili bir erteleme sağlamaktır.
ancak şunu da söyleyebilirim ki bakaya durumuna düşebilmen için de diğer unsurların yanında tebligat da yapılmış olmalı. tr'de trt aracılığı ile yapılan yayınlar tebligat yerine geçiyor. (1076 sayılı yasa) ancak yurtdışında yazılı bir tebligat yapılmadığı sürece bakaya durumu oluşmuyor. bu nedenle yurtdışında eğitimine devam ederken kısa vadede askerlikle ilgili bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum.
pasapotu yenilemek ise tamamen idari bir karar olduğu için bu konuda söyleyecek pek bir şey yok. arkadaşlardan tecrübelerini sorabiliriz ama.