kimse yalnış anlamasın ama her üniversitede edebiyat ve sınıf öğretmenliği hukuk gibi bölümler var.. acaba ihtiyacımız olan kadar mı eleman yetiştiriyoruz..
bence geleceğin mesleği sanayi açısından bakıldığında endüstri mühendisliğidir..
ama sadece endüstri mühendisliği değil...
plastik endüstri mühendisliği,metal edüstri mühendisliği,otomatif endüstri mühendisliği gibi mesleklerle iç içe olan kalifiye mühendis yetiştiren endüstri mühendislikleri açılmalı.. dünyada olduğu gibi.. yoksa sanayimiz gelişemez..
örneğin amerikada endüstri mühendisliği diye bir bölüm yok,türkiyede tek olan ve kimse farketmeden kapatılmak istenen adını belkide ilk defa duyduğunuz ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümü var..
www.olmazboyle.com dan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz..
ağaç işleri endüstri mühendisliği gibi bölümler var. dünyada 50 tane örneği olan bir bölüm malesef kapatılıyor... üstelik mezunlarının hiçbiri işsiz kalmamışken hatta hatta kendimden örnek vereyim ben hala öğrencisiyim;ve 3 sınıfın ikinci döneminden beri part time iş bulabiliyorum.. ve şuan bir fabrikada planlama müdürüyüm..
demek istedeğim;end müh çok güzel bölüm ama mezunlarının yüzeysel mesleki bilgiye sahip olması türkiyedeki önemini azaltıyor..
hayatında hiç mahkeme yüzü görmemiş insanları bir anda mezun edip laga luga stajlarla avukat yapıldığı,yeterli imkanları vermediğin tıpcılardan olağan üstü hekimlik beklemek,betonla uzaktan yakından alakası olmayan malzemesini bile doğru düzgün tanımayan inş müh,renk uyumundan bile haberdar olmayan anlamayan tasarımı uçamak olarak nitelendiren mimarlar,endüstriyel tasarımcılar yetiştirdiğin sürece,hangi birini sayayım ki 80bin tane ziraat mühendisi var benim güzel ülkemde,
Şunu düzeltelim, geleceğin mesleği felan yok,meslek kabiliyetini kazandıran üniverstelerimiz sayılı ve bence çokta yeterli değiller,dünyada ilk 500 de sadece hacettepe tıp var,, hiçbir üniversitemiz yok.. üniverteler teorik bilgilerin verildiği gerçekle alakası olmayan bir kurumlar zinciri haline gelmiş durumda.. malesef malesef öğle... insanlar kendi gayretleri ile meslek sahibi oluyorlar... zaten meslek liselerininde kökünü kuruttular sanayide kalifiye eleman eksikliği o kadar fazla ki;diğer tarafta üniverste mezunu binlerce belkide milyonlarca işsiz var.. ve liseden mobilya dekorasyondan bölümünden mezun adam bulamıyorum iki aydır düşünün..
ARZ-TALEP MESELESİ BUNLAR... ben özel sektöre adam yetiştirmem diyen üniverste rektörleri varken derdinide kimseye anlatamassın gerçi de.. Allah sonumuzu hayır etsin.. bu kadar genç potansiyeli olan bir ülkede bir yanda elinde yarım yamalakta olsa mesleği elinde olan insanlar işsiz sayısı belkide milyonlar bi o kadarda yarım yamalakta olsa belkide onların 2 3 katı mesleği olmayan işsizlerimiz mevcut..
bence geleceğin mesleği hırsızlık,dolandırıcılık,sahtekarlık yada en iyisi dilencilik.. atıvermeyin ii para kazanıyorlar.. Allah rızası için demek yeterli.. ama Allah rızası için bana iş ver diyenler dilenciler kadar şanslı değiller... inş düzelir daha iyi olur.. bu devran böyle gitmez...
ben hep derim "BEKLENEN GÜN GELECEKSE,ÇEKİLEN ÇİLE KUTSALDIR"
MUHAMMET GENÇ