dil ögrenmek için neler yapmalı?
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
dil ögrenmek için neler yapmalı? 2007-01-06 (13:25)
Lastgasp (lastgasp)
Lastgasp (lastgasp)
pratiği artırmak ve geliştirmek için ne gibi teknikler önerirsiniz?
2007-01-07 (03:12)
Emrah Sıriş (aloneathome)
Emrah Sıriş (aloneathome)
"Marigold" demiş ki:
Merhaba arkadaşım
Başlığını görünce kulağımın dibinde bağırıyormuşsun hissine kapıldım. Neyse.

Önce annene sor bakalım konuşmaya erken mi başlamışsın geç mi, konuşmaya başladıktan sonra cümleleri tam mı kuruyomuşsun eksik mi, lisede kompozisyonda başarılı mıydın, şu anda Türkçen nasıl? Eğer bu sorulara cevabın olumluysa 1-0 önde başladın demektir ve verbal yani sözel yeteneğin yüksek demektir. Öncelikle sana naçizane önerim konuşmak için gramer uzmanı olmana gerek olmadığı gibi ortalama bir gramer bilgisine olmanın gerekli olduğu. Bunun için sana önereceğim kitap (sanırım yazarı Raymond Murphy olacak) "Essential grammer in use" olacak. (Gramer kitapları içinde benim en çok beğendiğim bu) Seviyen ilerledikçe bir üst kitabı alıyorsun. Daha sonra sana gereken bolca okumak ve bolca dinlemektir. Ben Heinmann vs gibi yayınevlerinin çeşitli seviyelerde hikaye kitapları var onlarla başlamıştım bu hikayelerin özelliği, dili basit olup konularının da yetişkinlere uygunluğudur. Her fırsatı değerlendir kitap okumak için çünkü ingilizce öğrenirken özellikle ilk başta yoğun konsantrasyon gerkiyor. Dinleme olarak ise başlangıç için sana önerebileceğim bir site var. Metinleri hem okuyup hem dinleyebiliyorsun. Basit metinler bunlar.
http://www.voanews.com/specialenglish/2006-01-03-voa3.cfm

İleriki aşamalarda DVD'de ya da dvix programında film izle İngilizce alt yazılı olarak çünkü duyamadıklarını okuyarak yakalayacaksın. Eğer direkt yabancı film izlemeye başlarsan büyük ihtimalle anlayamadığı için sıkılır sonunu getiremezsin.
Konuşabilmenin en önemli hususlarında biri de kelime bilmektir. Evde görebileceğin yerlere, hergün baktığın yerlere sana en zor gelen kelimeleri yaz ve kesinlikle 1-2 ay kaldırma çok işe yarıyor emin olabilirsin. Küçük kartlar hazırla, hergün otobüste giderke, yürürken vs mutlaka bunlara gözat. Kelime öğrenmede duyduğun tüm yöntemleri de uygula bence çünkü ingilizce öğrenmenin en gıcık ve zor bölümü. (Mesela çağrışım yöntemi. )
Tüm bu yoğun çalışmadan sonra konuşmaya hazırsın demektir. Eğer imkanın varsa kendine yabancı bir arkadaş bul çünkü Türkler'den (İngilizce konuşabilse dahi) İngilizce konuşmayı öğrenmek pek mümkün olmuyor. Hem ayrıca kendine güven de kazanmış olursun. Yabancı birini gördüğün her ortamı değerlendir. Otobüs durağı, okul vs. İmkanın varsa yazın tatil kentlerinden birinde garsonluk yaparak çok iyi İngilizce konuşmayı öğrenebilirsin. Bir de Chatten arkadaşlar bulabilirsin. Normal zamanlarda konuştuğun her cümleyi düşün ve bu İngilizce'de nasıl söylenebilir diye çevirmeye çalış. Ha bir de söylemeyi unuttum Türkçe'den İngilizce'ye çeviri yapmak da konuşmayı çok geliştiriyor.

Tüm bunların ötesinde senin konuşmaya kesin karar vermen ve moralini bozmadan bir zaman çizelgesi içinde güçlü bir iradeyle programını uygulamak. Kolay gelsin. Başarılar.

+1

bu alıntıyı önemsediğimden koydum buraya.. ingilizce için oldukca akla yatkın şeyler war Göz kırpıyor
2007-01-07 (13:45)
Lastgasp (lastgasp)
Lastgasp (lastgasp)
Çok mutlu
2007-01-08 (00:22)
Enis Cetin (brae08)
Enis Cetin (brae08)
Valla güzel bir yazı olmuş, dil öğrenmenin inceliklerini anlatmışsın.
Tebrikler.
2007-01-08 (17:58)
Lastgasp (lastgasp)
Lastgasp (lastgasp)
hakkaten cok işime yarayacak seyler.. yazan arkadasa cok tesekkürler:P
Kesim çözüm 2007-01-19 (13:08)
Baris Vertex (bvertexx)
Baris Vertex (bvertexx)
Ben bukonuda tecrübeliyim. Öğrenmek istediğin dilin bayan arkadaşını bulup ya yurtta aynı odayı veyahut aynı evi paylaşcan. Sakın olmaz deme yabancılar bizim kızlar gibi hiç değil.Mesela ben öğrenciyken Alanyadan ayarladığım hatunlarla sosyal ilişkilerimin yanında Almancamı ilerletiyordum. Gülüyor
Re: Kesim çözüm 2007-01-19 (13:37)
Lordaragorn (lordaragorn)
Lordaragorn (lordaragorn)
"bvertex" demiş ki:
Ben bukonuda tecrübeliyim. Öğrenmek istediğin dilin bayan arkadaşını bulup ya yurtta aynı odayı veyahut aynı evi paylaşcan. Sakın olmaz deme yabancılar bizim kızlar gibi hiç değil.Mesela ben öğrenciyken Alanyadan ayarladığım hatunlarla sosyal ilişkilerimin yanında Almancamı ilerletiyordum. Gülüyor

Niyeti kötü
Re: Kesim çözüm 2007-02-05 (10:15)
Ufuk (ufuk8408)
Ufuk (ufuk8408)
"lordaragorn" demiş ki:
"bvertex" demiş ki:

Niyeti kötü

VAY VAY VAY DEMEK YURDUN KIZLARINI BEĞENMESSİN HIII Gülüyor
TABİ DİĞER KIZLAR KADAR SOSYALDEĞİLİZ DİYE DİMİİ.... Niyeti kötü
2007-02-05 (10:18)
Vito Corleone Sicilya (vito corleone)
Vito Corleone Sicilya (vito corleone)
kursa gitmeli Gülüyor
2007-02-06 (12:03)
Soldier (SOLDİER26)
Soldier (SOLDİER26)
bence film önerisi gercekten ıyı ır tavsiye bende acıkcası ingilizcemi film izleyerek hakıkaten geliştirdim sizede tavsiye ederim