ya ben bu konuda bir hiyerarşi olduğuna inanmıyorum diplomat olmak istiyosan bunun sınavları var mülakatlarda ankara mülkiyeliler ağırlıkta olduğu için orda bir avantaj kazanabilirsin belki en fazla bence bir de ankara siyasal odtü ve boğaziçinden daha büyük bir geçmişe sahip ve eğitiminin onlardan daha iyi olacağını düşünüorm ama özel sektörde çalışmak istiyenler odtü boğaziçi seçiyorlar çünkü malesef ülkemizde odtü boğaziçi gibi üniversieler artık işverenin gözünde kalıplaşmış isim takıntısı olmuş ankaranın eğitimi daha iyi diye takmıolar bile ankara ünisinede kötü bakıolar demiorm ama sonuçta odtü boğaziçi özel sektörde bir adım önde
mülkiyenin hocalarının dağılması sebebiyle artık en iyi iibf'nin gazinin olduğunu söyleyenler de var.üstelik kamu kesimine alınan elemanların çoğunu gazililer oluşturuyormuş.son kaymakamlık sınavında 80 kişi alınmış.bunların 45i gaziliymiş .bunlar ne kadar doğru peki hakeyeksan.
En iyi okul diye bir kavram yok ben ona vardim arkadaslar. Odtuye girdim, hazirlik okuyacak olmama ragmen okullar arasinda cok da fark olmadigini anladim. Uni.ye giren adam kafasina ne koymussa ona gore ilerliyor. E Her universitenin ruhu var ki buna carpici birer ornek olarak Bogazici ve Ankara'yi gosterebilirim. Bogazicinden mezun olup da dolaysiz olarak kendi meslegini yasayan bir insan gormedim. Ankara Siyasal'da ise ogrencilerin tamamina yakini devlet dairelerinde oluyor ki bu da devlet sevgisinin herseyin onune gecebilmesinden kaynakli bir ozelliktir. (Bogazici sanki kaymakam adayi mi yetistirdi su ana kadar, Bogazicinden veya Odtuden birileri ciksa ben kaymakam olacagim diye calissa, cabalasa neden olmasin?) Genclik insanlari istenilen konuda cok ileri goturuyor. Bilim adamlarinin cogu en fazla master veya doktoralarini omurleri boyunca gelistirmis oluyor. Siyaset ve muhendislikte boyle bir standard yok. Cok calisma ve yol gosteren hocalari takip etme bu iste ilk adimlari dogru atmanizi sagliyor.
Ancak su bir gercek ki, Bilkent, Koc, Sabanci ve son yillarda Tobb Etu gibi bazi universiteler tabiri caizse parayi basarak degerli hocalari kendine cekiyor, bir isci gibi dakikasi dakikasina calistiriyor. Yani devlet uni.lerinde muhakkak nitelik daha az. Mesela Gazinin Uluslararasi iliskiler bolumunun 3 yil oncesine kadar puani cok yuksekti ama simdi yeni bitme Tobb Etu Gaziye 10-15 puan fark takiyor. Yanlis hatirlamiyorsam Bilkent Galatasaray Gazi Odtu Ankara.... diye gidiyordu. Ama Gazi Kamu ne yazik ki gunumuzde bir Ankarali osscinin Ankara'daki son tercihidir. Zaten puanlar da iskelet olarak haybeden olusmadi. Sunu dusunun, tercihler sirasinda yillardir bircok veli cocugunu alip istedigi universiteye goturup hocalar ile gorusturuyor, bazen bir soz bile o ogrencinin tercihinde oynamaya sebep olabiliyor. Yani kalite meselesi de boyle olcumlerle sekilleniyor.
Bircoklari gibi OSS koprusunden sag salim gecen biri olarak universiteye hazirlananlara tavsiyem sudur;
Ozel ve devlet arasindaki farki iyi anlamali
Geleceklerini nasil planliyorlarsa kendilerinden 7-8 yas buyuk ve gitmeyi dusundukleri universitelerden mezun olan kisilerin neler yaptiklarini arastirmalisiniz. (Tabi bu secenegi sinavdan once fazla irdelemeyin, arastirmaktan puanlariniz azalabilir.)
ben de lise 2'de ankara siyasal'ı çok istedim. (şimdi össye hazırlanıyorum son sınıfta.) hatta kimse karar vermemişken benim idealim belliydi.sonra bu sene bi türlü çalışma tempomu tutturamayınca ümidi kestim. öyle puanlar alamayacağımı düşünmüyorum. ancak seneye eminim ki yüksek yerler tercih edebilecek seviyeye gelirim. ancak kafamda ankara siyasal için soru işaretleri var benim de! tıpkı esradidem gibi... çevreme baktığımda benden başka siyasal okumak isteyen öğrencilerin hep belli bi ideolojinin peşinde olduklarını gördüm. ama ben öyle bi ideolojiye sıkıca bağlanmış bi insan değilimdir. aksine farklı ideolojilerden beslenmeye çalışarak kendi düşünce dünyamı oluşturmaya çalışıyorum. yani demek istediğim şudur ki: siyasal okumak için bi fikrin yanlısı olmak mı gerekir?? oradaki öğrenciler bu gibi bir tutumun mu içindeler, yoksa orada yapılmaya çalışan devlete insan yetiştirmek mi? bu konuda nasıl bir ortam var? hocaların ideolojiler ve bunlar üzerine tartışmalar konusundaki tavırlar nasıl?? gerçekten bir düşünme, beyin fırtınası, sinerji ortamı var mı?? bunları çok merak ediyorum yardımcı olursanız çok sevinirim! arkadaşların yazdıklarını okudum ve gerçekten çok yararı oldu. özellikle fakülte hakkında iki farklı düşüncenin dile getirilmesi ve çakıştırılması çok faydalı olmuş! ancak bir de bu noktaya odaklanırsanız çok memnun olurum.