Fotonlar Neden Hareket Eder?(zamanın gizemi 2)
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Fotonlar Neden Hareket Eder?(zamanın gizemi 2) 2007-01-11 (17:29)
Eagle Yok (REBELLIOUSEAGLE_1986)
arkadaşlar ışık tanecikleri nasıl oluyor da kendilerine hiçbir kuvvet uygulanmadan sonsuza kadar yol alabiliyor ? bu foyonlar bu hızda giderken zamanla ilişkileri nasıl oluyor? yani zaman onlara göre nasl işliyor? bu konuyu hep birlikte tartışmaya nedersiniz? cevaplar çok basit ama sizleri de dinlemek, ne düşündüğünüzü görmek isterim. ayrıca basit olan cevaplar hakkında kafamda bazı kuşkular da yok değil .
al sana fizik.. 2007-01-12 (20:36)
Harun Cimen (corli24)
Harun Cimen (corli24)
Siyah cisim ışıma yasasından sonra, ışığın parçacık özellikleri taşıdığının fotoelektrik deneyleri ile desteklenmesi, bir fotonun momentumunun ne olduğu sorusunu gündeme getirdi. Işığın sürati bütün eylemsiz gözlem çerçevelerinde c=3.108 m/s olduğundan

şeklindeki momentum ve enerji bağıntılarını gözönüne alarak bu soruya cevap bulunabilir. Burada m0 durgun kütle ve Lorentz çarpanıdır. Hızın

tanımı ile fotonlar için v=c olduğunu burada kullanırsak, fotonların durgun kütlesinin m0=0 olduğu bulunur. m0=0 halinde göreli enerji bağıntısı fotonlar için E=p.c bağıntısını verir. Frekansı υ olan bir fotonun enerjisinin h.υ olduğunu hatırlarsak fotonun momentumunu aşağıdaki değişik şekillerde yazabiliriz:

Vektörel olarak, k dalga vektörü cinsinden yazılabilir.

Fotonların, kütleli parçacıklar gibi momentum taşıdığının en doğrudan ve inandırıcı kanıtı, kısa dalgaboylu dalgalarının (örneğin X-ışınlarının elektronlardan esnek saçılması deneyleri ile gösterildi. Buna, 1922’de bu deneyi gerçekleştiren A.H. Compton’un adıyla Compton olayı denir. Şekilde gösterilen bir Compton deneyinde ilk dalgaboyu λ olan bir foton başlangıçta durgun olan bir elektrondan saçılır. Bunu bilardo toplarının çarpışması gibi düşünülerek enerji ve momentum korunumunu

şeklinde yazabiliriz.
2007-01-13 (19:29)
Savage Garden (ENİGMA)
Savage Garden (ENİGMA)
görende fizik sitesine uğramış sancak Göz kırpıyor
ama bilgileriniz için saolun..
2007-01-17 (20:05)
The Bosphorus (The Bosphorus)
The Bosphorus (The Bosphorus)
Fotonlar hızlarından dolayı zamanın onlara göre durduğu dalga-parçacıklardır. Fotonlar için zaman durmuştur diğer bir ifade ile bizler birer foton olsaydık bizim için zaman durmuş olacaktı yani bizim için zaman olmayacaktı diğer bir ifade ile zaman geçmeden sonsuz bir zamana sahip olacaktık gözlemcileri hariç tutmak şartıyla. Şimdi fotonlar için zamansızlık dediğim enteresan bir durum söz konusu olduğundan x=v.t formülünde "t" yani zamanı sonsuz kabul ediyoruz. Formülde zamanı sonsuz alınca bu ifadeyi ne ile çarparsak sonsuz bir ifade elde ederiz. Bundan dolayı "x" yani alınan yolda sonsuz olmak zorundadır. Bundan dolayı fotonlar sonsuza kadar yol alırlar.

KENDİ HİPOTEZİM OLDUĞUNDAN HATALI YERLER OLABİLİR. BUNLARI BENİMLE PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.
2007-01-17 (22:01)
Hakan Karagöl (_EMPEROR_)
Hakan Karagöl (_EMPEROR_)
"The Bosphorus" demiş ki:
Fotonlar hızlarından dolayı zamanın onlara göre durduğu dalga-parçacıklardır. Fotonlar için zaman durmuştur diğer bir ifade ile bizler birer foton olsaydık bizim için zaman durmuş olacaktı yani bizim için zaman olmayacaktı diğer bir ifade ile zaman geçmeden sonsuz bir zamana sahip olacaktık gözlemcileri hariç tutmak şartıyla. Şimdi fotonlar için zamansızlık dediğim enteresan bir durum söz konusu olduğundan x=v.t formülünde "t" yani zamanı sonsuz kabul ediyoruz. Formülde zamanı sonsuz alınca bu ifadeyi ne ile çarparsak sonsuz bir ifade elde ederiz. Bundan dolayı "x" yani alınan yolda sonsuz olmak zorundadır. Bundan dolayı fotonlar sonsuza kadar yol alırlar.

KENDİ HİPOTEZİM OLDUĞUNDAN HATALI YERLER OLABİLİR. BUNLARI BENİMLE PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.
hocam gayet mantıklı bir yorum...

noralde tabiki onlar için de sürtünme falan var ama bayanın bayası küçük olduğu için kaale almıyoruz... bu da benim yorumum... Göz kırpıyor
2007-01-19 (20:34)
Hewal (hewal 85)
Hewal (hewal 85)
pardon foton mu foyon mu her neyse o ne Gözlerini yuvarlıyor
pardon... 2007-01-20 (15:54)
foton yazacak yerde foyon yazmışım ... dogrusu foton dur yani ışık taneciği
Re: al sana fizik.. 2007-01-20 (16:04)
"corli24" demiş ki:
Siyah cisim ışıma yasasından sonra, ışığın parçacık özellikleri taşıdığının fotoelektrik deneyleri ile desteklenmesi, bir fotonun momentumunun ne olduğu sorusunu gündeme getirdi. Işığın sürati bütün eylemsiz gözlem çerçevelerinde c=3.108 m/s olduğundan

şeklindeki momentum ve enerji bağıntılarını gözönüne alarak bu soruya cevap bulunabilir. Burada m0 durgun kütle ve Lorentz çarpanıdır. Hızın

tanımı ile fotonlar için v=c olduğunu burada kullanırsak, fotonların durgun kütlesinin m0=0 olduğu bulunur. m0=0 halinde göreli enerji bağıntısı fotonlar için E=p.c bağıntısını verir. Frekansı υ olan bir fotonun enerjisinin h.υ olduğunu hatırlarsak fotonun momentumunu aşağıdaki değişik şekillerde yazabiliriz:

Vektörel olarak, k dalga vektörü cinsinden yazılabilir.

Fotonların, kütleli parçacıklar gibi momentum taşıdığının en doğrudan ve inandırıcı kanıtı, kısa dalgaboylu dalgalarının (örneğin X-ışınlarının elektronlardan esnek saçılması deneyleri ile gösterildi. Buna, 1922’de bu deneyi gerçekleştiren A.H. Compton’un adıyla Compton olayı denir. Şekilde gösterilen bir Compton deneyinde ilk dalgaboyu λ olan bir foton başlangıçta durgun olan bir elektrondan saçılır. Bunu bilardo toplarının çarpışması gibi düşünülerek enerji ve momentum korunumunu

şeklinde yazabiliriz.

arkadaşlar bukadar açıklama yaparak kendinizi kasmak zorunda değildiniz... sorduğum soru şuydu: hiçbir cizim kendisine kuvvet etkimedikçe(eğer başlangıçta hareketsizse) hareket etmez(newtonun 2. dinamik yasası gereği). durum böyleyken nasıl oluyorda fotonlar üzerine hiçbir hareket etkimiyorken sözüm ona fotonlar devamlı bir hareket halindedir? cevap ise gayet basit ve yalın dı: çünkü fotonların kütlesi yok! böylece dinamik yasalarına uymaları da gerekmiyor. Ayrıca buradan birşeyler daha söylemek istiyorm : arkadaşlar (öyle yaptığınızı tahmin etmiyorum ama yine de belirteyim dedim) lütfen sorduğum sorulara herhangi bir fizik sitesine girerek cevaplar getirmeye çalışmayınız çünkü o cevapları zaten biliyorum. sadece eğlence amaçlı salt bireysel bilgilere ve tahminlere dayalı sohbetler yapmak daha güzel olur diye düşünüyorum. saygılarımla....
x=v.t ışık için geçerli mi? 2007-01-20 (16:28)
"The Bosphorus" demiş ki:

bosphorus... öncelikle soruma kendi düşüncelerinle cvp verdiğin için teşekkürler. aslında fotonlar için zamansızlık diye tabir ettiğin bir kavram söz konusu olduğundan yola çıkarak(tümevarım) soruna güzel bir yaklaşımda bulunmuşsun. Zaman ışık için sonsuz olarak algılanırsa ozaman yol=hız.zaman formülünde de yol herzaman sonsuz alması gerekir diyorsun. Ama yolun ışık için sonsuz olacağını düşünmek bana pek doğru gelmiyor ki eğer doğru olsaydı ışığın yol alması diye bir kavram söz konusu olamaz dı. yani bir cisme göre eğer zaman sonsuz dersek ozaman o cisimin aynı anda heryerde olması muhtemel değil miydi? yani güneşten çıkan ışınlar yeryüzüne 8 dakika gibi önemli bir zaman diliminde değil de aynı anda ulaşması mümkün olmayacak mıydı? peki ya biz teleskopla örneğin 2 milyon ışık yılı uzaktaki bir gezegene baktığımızda onun 2 milyon yıl önceki hakilni değil de şimdiki halini görüyor olmamız gerekmez miydi?
Ama malesef ne güneş ışınları güneşten ayrıldığı anda yeryüzünde olabiliyor ne de biz 2 milyon ışık yılı uzaktaki bir gezegenin şimdiki halini görebiliyoruz. Zaten X=v.t formülünü ışık taneciği için uygulamaya çalışman bir hatadır çünkü ışık hızındaki parçacıklar için hareket yasaları geçersizdir. Yine de sorumla ilgilendiğin için çok teşekkürler. tekrar bir soruda görüşmek dileğiyle saygılarımla...
2007-03-16 (13:13)
Cezaever (ceza4ever)
Cezaever (ceza4ever)
Bu FOYONLAR Gülüyor hızları ölçülmüşte olsa üzerine düştüğü metalden elektronlar koparır ve yoğunluğu farklı tanecikler oluşturur kanımca ve zamanla bu FOYONLAR ın birçok işlerin gelişmesinde kullanılır.. Çok mutlu