İyi günler arkadaşlar.
Bu benim ilk mesajım, web sitenizi bir arama motoru vasıtasıyla buldum ve gerçekten de çok faydalı, eğitici bir içeriğinin olduğunu söylemeliyim.
Ben, özel ve maliyeti çok yüksek olmayan bir üniversitede eğitimime devam etmek istiyorum. Lise mezunuyum. TurkStudent forumu aracılığıyla (sayenizde) bir çok üniversite hakkında bilgi edindim. Yaklaşık iki haftadır forumunuzu takip ediyor ve okuyorum. Fakat yine de kafamdaki bir takım soru işaretleri gideremedim. Şunlar mesela;
- Sözel çıkışlı bir öğrencinin Türkiye veya Kıbrıs'ta -paralı özel bir üniversite olsa dahi- bilgisayar mühendisliği bölümünü okuyabilmesi imkansız mıdır?
O bölümü okumam için illa ki yurtdışına mı gitmem gerekiyor?
Yurtdışı araştırmalarım sonucunda Azerbaycan Qafqaz Üniversitesi, Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Kırgızistan Manas Üniversitesi seçeneklerini düşünüyorum.
- Bu üniversitelerde ÖSS sınavına girmek, barajı geçmek..vs gibi bir şart(lar) var mıdır? Siz bana bil. müh. bölümü için yukarıdaki üniversitelerden hangisini önerirdiniz? Kıbrıs'taki Lefke Avrupa Üniversitesi, Sözel oluşumdan dolayı beni bu bölüme alabilir mi?
Peki sizce neresi? Sizin kendi farklı üniv. önerilerinizi de dikkate alacağım..
Denklik veya okulun tanınması benim için bir önem teşkil etmiyor çünkü özel bir sektörde çalışmayı düşünüyorum.
Yaklaşık 12 yıllık bilgisayar ve ağ sistemleri, güvenlik konuları gibi çok farklı ve geniş alanlarda iyi bir teknikî tecrübem vardır. Bu mevcut tecrübemi, iyi bir üniversitede daha da geliştirmek istiyorum. İngilizcem çok iyi derecededir.
Uzattım biraz kusura bakmayın. Şimdiden teşekkür ederim yazacağınız tüm cevaplarınız için.... Kalın sağlıcakla..
1 defa değiştirildi
En Son: 2007-02-16 00:32:59
şu kadarını söyleyeyim en azından bildiklerimi söyleyeyim.Barajı geçmeden dışarda bir üniversitenin bilgisayar müh. okursan üni. diploman denkliği kabul edilmiyecektir.Aynı şekilde barajı geçtiğin halde denkliği kabul edilmiyen bir üniversite okuduğunda da aynı durumla karşılaşcan.
Haa dersin benim denkliğe ihtiyacım yok dersen o zaman TMMOB kayıt olamazsın ve oraya kayıt olmadığından dolayı hukiki olarak mühendislik yapamazsın.Ayrıca hiç bir işverenin dışarda bi dünya işsiz mühendis dururken kaçak mühendis çalıştırcağını sanmıyorum.
Ama bilişim alanında çalışmak için bilgisayar müh. olman zorunda değilsinki.Nice alakasız insanlar çalışıyor bilişim sektöründe(bilgisayar müh. olmayanları kastediyom )
Bide şu iyi üniversite sorusa kendimce cevap vereyip.Hayatımda ilk kez bir üniversitede okuyom ve bilgisayar müh de okumuyom.Eğer birden çok üniversitenin bilgisayar müh. bölümünde okumuş birisini görürsen ona sormanı tavsiye ederim zira hayatında sadece bir üniversite görmüş birinin karşılaştırması mümkün değil.
çok teşekkür ederim yanıtınız ve önerileriniz için. son zamanlarda Rusya ile ilgili de bir takım fikirler edindim. Düşündüğüm üniversiteler;
Taganrog State University Of Radioengineering
ve
Voronezh State University.
Şu an yukarıdaki üniversitelerden birinde okuyan bir arkadaşımız var ise aynı sorulara mütakiben bir mesaj yazabilirse çok sevinirim.
çok sağolun dostlar!
deksar kardeşim denkli sorun deel dlosan paaaran olduktan sonra her yerde okyabilirsin mesela sözelcide ossan petersburgta(rusya) tıp okuyabilirsin ama denklik yok o başka...

önerin için tşk ederim dunhill.
ama arkadaşlar sanırım siz beni yanlış anladınız. tıp okumanın da imkânı olsa, ben "tıpta okuyor" olmak için değil sadece ilgi duyduğum alan ile ilgili (bilg.) eğitim görmek için ve kendimi daha da geliştirebilmek için, fiyatları da makul iyi bir üniversite arıyorum. yani ilgi alanıma göre bir bölümde okuyabileceğim bir üniversite var mıdır bu yeryüzünde konuda önerilerinizi dinlemek isterim. tşk ederim.
merhaba deksar. öncelikle şunu söyleyeyim, yurtdışında okuman için 185 barajını aşman gerekiyor.bazı üniversitelerde bu kalktı diyorlar ama orasını ben bilmiyorum. sözel öğrencisinin bilgisayar mühendisliğini okuması benim gidiğim öss sisteminde zordu ama şimdiki sistemi ve senin sayısal becerini bilmediğim için bir şey diyemiyorum ama yine de pek bir şeyin değiştiğini sanmıyorum. bazı Azerbaycan üniversitelerini yazmışsın, ben de yurtdışında eğitimi araştırıyorum ve Azerbaycan hakkında pek iyi şeyler duymadım ama tüm bunlar kulaktan duyma bilgiler, onun için iyice araştır ve sen nerede ne okumak istiyorsan onda karar kıl. Ama özellikle şuna dikkat et bence, burada çoğu kişi bende dahil olmak üzere öğrenci ve muhakkak hatalarımız olabilir, bu yüzden her şeyi bütün yönleriyle düşün.bir de üniversitelerin başvuru tarihlerini kaçırma derim. iyi akşamlar
niye illa dışarı gitmek istiyosun ki.. ayrıca hazır vaktin de var.. kıbrıs a paralı gitmeyi düşünme bence.. öok az puan alsan bile burslu gidersin be oraya..
arkadaşım kızmaya gerek yok sadece görüşlerinizi almak istedim.
AĞAÇİŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAPATILMASIN!!!
Hacettepe Üniversitesi Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, şu anda Türkiye toplam imalat sanayi işletmelerinin %22’sini barındıran, toplam istihdamın %9’unu, toplam katma değerin % 4 ünü yaratan, Türkiye’nin 6. büyük sektörü olan ve son yıllarda en hızlı büyüyen ilk beş sektör arasında bulunan Ağaçişleri sektörüne yönetici eleman yetiştirmek üzere 1973 yılında kurulmuş olup, ilk mezunlarını 1978 yılında vermiştir. 2002-2003 güz sömestresi sonuna kadar bu bölümden 891 kişi mezun olmuş olup, bunların içinden 41 kişi de yüksek lisansını tamamlamıştır.
Bu önemli sektöre mühendis yetiştiren tek bölüm olan Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği kapatılmak istenmektedir. Bölümlerin kapatılması için kanun gerektiğinden, ilk uygulama olarak 2003-2004 öğretim döneminde Bölüme öğrenci alımı durdurulmuştur. Bu uygulama, 2-3 yıl sonra bu bölümün pratikte kapanmasına yol açacaktır. Sadece kağıt üzerinde bir bölüm durumuna gelecektir. İdari olarak Üniversite içerisinde Rektör dahil her kademe ile yapılan görüşmelerde kayda değer her hangi bir gerekçe öne sürülememiştir.
Üniversite giriş sınavlarında çok tercih edilen bölümler arasına giren Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, sektörel bazda eğitim veren 21 bölüm arasında en yüksek taban puanla öğrenci alan bölüm olmuştur. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi içerisindeki 3 mühendislik bölümüne kıyasla daha yüksek taban puanı seviyesi yakalamıştır.
Bu 30 yıllık süre içerisinde yaklaşık 900 mezununun Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği formasyonunu sektöre kabul ettirmesi sonucunda ağırlıkla mobilya endüstrisinde olmak üzere, İSTİKBAL, TEPE, YATAŞ, İPEK, KOLEKSİYON, KELEBEK, DOĞTAŞ, DOMSAN, BELLONA, ÇİLEK, YAĞMUR gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarının tasarım, üretim, planlama, pazarlama gibi bölümlerinde üretim mühendisinden genel müdüre kadar farklı pozisyonlarda ve farklı sayıda Ağaçişleri Endüstri Mühendisi çalışmaktadır(Bu sayı bazı firmalarda 30’a kadar çıkabilmektedir).
Bu durum, mezunların çoğunun iş bulamadığı ve iş için devlet kapısında beklediği birçok mühendislik alanında tartışma konusu dahi olmazken; tüm mezunları hemen iş bulan ve/veya kendi işini kurarak devlete yük olmayıp istihdam yaratan, Türkiye’nin en büyük altıncı sektörüne mühendis yetiştiren bu bölümün kapatılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir.
Bu uygulamanın durdurulması için çaba gösterilmesini takdirlerinize saygılarımızla sunarız.
Ağaçişleri Endüstri Mühendisleri
Muhammet GENÇ aem 4. sınıf
kardeş aztu ye gelmek için 2.bölüm yapmak şart mı ben barajı açtıgımda tercih yapmadan mı gidim kayıt yaptıracagım yoksa tercihmi yapacagım
kaç puan almam gerek bu sorularıma cewap werip beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden saolun arkadaşlar