Bor Mucizesi
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Sayfa / 2
12 Sonraki SayfaSon Sayfa

Bor Mucizesi 2007-03-21 (21:54)
Harun Cimen (corli24)
Harun Cimen (corli24)
Bor,
* Askeri ve zırhlı araçlarda malzemeye zarar vermeden sertlik ve dayanıklılık sağladığı için zırh plakların, seramik plakların yapımında, silah namlularında,
* Cam sanayiinde; camın ısıyla genleşmesini önemli ölçüde indirgediği ve titreşim, yüksek ısı ve ısı şokuna karşı dayanıklılık sağladığı için cam üretiminde,
* Elektronik ve bilgisayar alanında; bahsettiğimiz dirençsizlik sağlaması ve ısı problemini ortadan kaldırması nedeniyle mikroçip, LCD ekran, CD-sürücü, akım levhaları, fiber optik kablo, yarı iletken, dielektrik malzeme, kondansatör, batarya üretiminde,
* Enerji sektöründe; güneş enerjisi depolanması ve güneş pilleri koruyucusu olarak,
* Fotoğrafçılık ve görüş sistemleri alanında; yine sağlamlık artırıcı olması nedeniyle kamera, mercek ve dürbün imalatında,
* İlaç ve kozmetik alanında; mikrop öldürücü özelliğinden ötürü dezenfekte edici, diş macunu, lens solüsyonu, kolonya, parfüm, şampuan yapımında,
* İletişim alanında; iletkenlik ve koruyucu özelliğinden dolayı cep telefonları, modemler, televizyonları üretiminde,
* İnşaat sektöründe; mukavemet artırıcı ve izolasyon amaçlı,
* Kağıt sanayiinde beyazlatıcı olarak,
* Kimya sektöründe; kimyasal indirgeme işleminde, elektrolit işlemler, flatasyon ilaçları, banyo çözeltileri, katalistler, atık temizleme amaçlı, petrol boyaları, yanmayan ve erimeyen boya, tekstil boyaları yapımında, yapıştırıcı, soğutucu kimyasal yapımında, korozyon önleyici, mürekkep, pasta ve cilaları, kibrit, kireç önleyici, dezenfektan sıvılar, sabun, toz deterjan,
* Ahşap malzeme koruyucusu, boya ve vernik kurutucusu,
* Makine sanayiinde; manyetik cihazlar, zımpara ve aşındırıcılar kompozit malzemeleri,
* Metalürji alanında; kaplama sanayiinde, elektrolit olarak, paslanmaz ve alaşımlı çelik, sürtünmeye ve aşınmaya dayanıklı malzeme, kaynak eloktrotları, metalürjik flaks, refrakterler, briket malzemeleri, lehim, döküm malzemelerinde katkı maddesi olarak, kesiciler kompozit malzemeler, zımpara ve aşındırıcılar,
* Nükleer sanayiinde; reaktör aksamları, nötron emiciler, reaktör kontrol çubukları, nükleer kazalarda güvenlik amaçlı ve atık depolayıcı,
* Otomobil sanayiinde; hava yastıklarında, hidroliklerde, plastik aksamlarda, yağlarda ve meal aksamlarda, ısı ve ses yalıtımı sağlamak amacıyla,
* Spor malzemelerde; kayak aksamlarında, tenis raketlerinde, oltalarda, darbe koruyucularda,
* Tarım sektöründe; biyolojik gelişim ve kontrol kimyasalları, gübre, böcek öldürücülerde,
* Tıp alanında; osteoporoz tedavisinde, alerjik hastalıklarda, psikiyatride, menopoz tedavisinde, BNTC terapi yöntemiyle beyin kanseri tedavisinde, manyetik rezonans görüntüleme cihazlarında,
* Uzay ve Havacılık sanayiinde; sürtünmeye-aşınmaya dayanıklı malzemeler, roket yakıtı, uydular, uçaklar, helikopterler, balonların yapımında kullanılmaktadır.

Borun insan hayatı için önemi her geçen gün artmaktadır. Gelişen bilim ve teknoloji sayesinde borun kullanım alanları gitgide genişliyor. Teknolojiye yatırım yapan ülkeler, bor üzerine yaptıkları araştırmaları yoğunlaştırmış durumdalar. Borun dünya için önemi açık. Peki Türkiye bunun için ne yapabilir? Dünyadaki bor pazarının yaklaşık %65’lik payı US Borax şirketine, % 21’lik kısmı Eti Holdinge ait. Rezervimizin diğer ülkelere göre yüksek olmasına ya da pazarın ikinci büyük pay sahibi biz olmamıza karşın, elde etmemiz gereken gelir çok düşük kalmaktadır. 21. yüzyılın petrolü diye adlandırılan bu nimetten bu kadar düşük seviyede yararlanmak oldukça üzüntü verici.Bor pazarının gelirinin büyük bir bölümünü US Borax şirketinin almasına şaşırılmamalıdır. Çünkü bu şirketin ürettiği bor ürünleri, katma değeri daha yüksek yani işlenmiş bor ürünleridir.
Dolayısıyla pazardaki alıcılar bu ürünlere daha fazla rağbet etmektedirler. Eğer ülkemiz öncelikle teknolojiye yatırım yaparsa ve bilinçli bir pazarlama ve işletmecilik uygularsa, US Borax şirketiyle başa baş rekabet edebilecek seviyeye rahatlıkla gelinebileceği düşüncesindeyim.
ewet 2007-05-30 (22:07)
Duygu Kılıç (PREENSES)
Duygu Kılıç (PREENSES)
ben bunu biliyorum abi hatta hocamız bor minerallerine Türkiye'nin geleceği die bakıyo tabi ilgilenmek lazım
Re: ewet 2007-05-30 (22:09)
Mustafa May (independece)
Mustafa May (independece)
"PREENSES" demiş ki:
ben bunu biliyorum abi hatta hocamız bor minerallerine Türkiye'nin geleceği die bakıyo tabi ilgilenmek lazım

kullanabilene Göz kırpıyor
Re: ewet 2007-06-04 (17:47)
İbrahim Tosun (iboosss)
İbrahim Tosun (iboosss)
"independece" demiş ki:
"PREENSES" demiş ki:

kullanabilene Göz kırpıyor

bor madenini işliyecek teknolojiye sahip değiliz ne yazık ki...
ve bize bunu vermiyorlar o yüzden kullanamıyoruz yani...
teşekkurler 2007-06-04 (18:06)
Osman Çiftçi (osmansan)
Osman Çiftçi (osmansan)
şu boru birde kullanabilsek başkasının yerıne ozaman sorun kalmayacakta iş kullanmakta....
2007-06-04 (18:25)
İbrahim Tosun (iboosss)
İbrahim Tosun (iboosss)
sizce böyle değerli bir madeni işlicek teknolojiyi bize verirler mi bi düşünün??? ancak kendimiz yapmalıyız bunun içinde devletin arge çalışmlarına yatırım yapması lazım ama eğitim vede bilime ayrılan payı biliyoruz ....
öyle ama 2007-06-05 (01:09)
Duygu Kılıç (PREENSES)
Duygu Kılıç (PREENSES)
ya doğru aslında bize bu konuda destek verilmez.gerçi ben okulu bitirnce bor ve petrol konusunu araştırmayı düşünüyorum.öğrenciyken belli bir yere kadar olluyo bu iş !
Re: öyle ama 2007-06-05 (09:44)
İbrahim Tosun (iboosss)
İbrahim Tosun (iboosss)
"PREENSES" demiş ki:
ya doğru aslında bize bu konuda destek verilmez.gerçi ben okulu bitirnce bor ve petrol konusunu araştırmayı düşünüyorum.öğrenciyken belli bir yere kadar olluyo bu iş !

prenses aslına bakarsın bu konuda araştırmalar var fakat devlet desteği lazım çünkü dış güçler bu madeni kullanmamızı istemiyorlar güç dengesi nasıl bir anda değişcek düşünsene mesela sana ortada dönen bi hikayeyi analtıyım bor madeni türkiyenin yıllık ihtiyacının çoğunu karşılamaya yeter buda diğer ülkelere bağımlılgımızı azaltır yani rusyaya...

rusya bu konuda ne demiştir biliyomusun sen eğer bende petrol gaz almazsan o zaman bende sana turist yollamam sebzelerini almam....

anlıyormusun herşey çıkar ilişkisinie dayalı dünyada o yüzden biraz zor yedirirler bize bu madeni...
bakcas artık 2007-06-10 (20:50)
Duygu Kılıç (PREENSES)
Duygu Kılıç (PREENSES)
bakalım ya ben bu konunun üzerine gidicem.özellikle petrol seviyorum yapcak bişe yok. Çok mutlu
2007-06-10 (21:48)
Ayşe Tuğba Şengel (ayşe tuğba)
Ayşe Tuğba Şengel (ayşe tuğba)
helal sana prenses işin ucunu bırakma .herkes bunu bize kullandırmazlar der bırakırsa hiç bi yere gelemeyiz,hep sömürülürüz
Sayfa / 2
12 Sonraki SayfaSon Sayfa