öncellikle herkese slm foruma yeni kayıt oldum.
bu sene yani 2007 haziranında öss ye gireceğim.ama ben hollandada okumak istiyorum.birçok akrabam orda.ayrıca çifte vatandaşlığım var.fakat tek kelime hollandaca bilmiyorum:).bu arada ingilizce bilmediğimide söylemek isterim.yani ilkokulda ne öğrendiysem:)
bana hollandada bir üniversitede okumanın yollarını nelerin gerekli olduğunu yazabilirmisiniz.(makine mühendisliği okumak istiyorum)
ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.ayrıca forumda var araştır gibi yazılar yazmassanız sevinirim.
Merhaba sevgili kaantr,
Hollanda'da üniversite eğitim sistemi ikiye ayrılır...
Hogeschool ve Universiteit şeklinde...
Hogeschool'lar akademik hiçbir eğitim içermezler, sadece iş hayatına hazırlayan meslek okulları tarzında üniversitelerdir, 4 sene sürer. Mecburi staj yaptırırlar. Mezun olanlar universiteit mezunlarına göre daha kolay iş bulurlar. Hogeschool'lar Türkiye'de genel olarak YÖK tarafından tanınır, ve üniversite diye geçer. Bu bölümüne ve hogeschol'una göre değişir. Başvurmadan önce YÖK'ü arayıp o hogeschool'un ve okuyacağın bölümün tanınıp tanınmadığını sormanda fayda var. Bazen hogeschool'u tanısalar bile, okuduğun bölümde aldığın dersleri yeterli görmeyip, denklik sınavına sokabiliyorlar. Hogeschool'lar tamamen iş hayatına yönelik olduğu için, bilgisayar mühendisliği bile okusan matematik veya fizik yok denecek kadar az görürsün. Onun yerine networking, programcılık, veritabanı, java, cisco vs. gibi iş hayatında lazım olan şeyleri görürsün. Dersleri verenler ise hiç profesör olmaz, akademik olarak çok unvanı olmayabilir hocalarının.
Universiteit'lar ise akademik ve yoğun eğitim yapan üniversitelerdir. 3 sene sürer, staj zorunluluğu yoktur, fakat tez yazman gerekir. Universiteit mezunları, hiyerarşide hogeschool mezunlarına göre daha yüksektedir. Yani universiteit'de okumak, hogeschool'da okumaktan daha iyidir. Fakat sonra master yapmayacak olanlar, veya akademik hayata atılmayacaklar genelde universiteit yerine hogeschool okurlar...Hogeschool'lara kısaca HBO denir.
Hollanda'da mühendislik eğitimleri sadece hollandaca olarak yapılır. İngilizce olarak mühendislik okuma imkanın yok. Eğer bir hogeschool'da makine mühendisliği okursan, hollandaca bilmen gerek, ingilizce gerekmeyebilir. Eğer universiteit'da okursan, eğitim dili hollandaca bile olsa, hem hollandaca'yı hem de ingilizce'yi bilmen gerek.
Hollandaca bildiğini kanıtlamanın iki yolu var.
a-) Devletin merkezi olarak yaptığı bir sınav var. Bunun ismi NT-II. Haftada bir defa yapılır. Sınavda 4 bölüm olur. Okuma, yazma, konuşma ve anlama. Bu 4 kısmı da geçersen, NT-II sertifikanı alırsın. Eğer sınava ilk girdiğinde sadece okumayı veya başka bir bölümü geçersen, bir sonraki sınava girişinde o bölüme girmene gerek yok, geriye kalan bölümlere girersin. Sınavı geçemezsen, istediğin kadar girme hakkın var. 4 bölümü de geçtiğin zaman NT-II sertifikanı alırsın. Bu sertifikayı devlet verir ve her üniversite tanır.
b-) Okumak istediğin üniversite veya hogeschool'a başvurursun, onlar sana NT-II yerine kendileri bir sınav yaparlar, ve genelde bu sınav NT-II'e göre çok daha kolay olur. Ama her üniversite böyle bir sınav yapıyor diye bir kural yok.
Çifte vatandaşlığının olması güzel. Senelik olarak 1590 euro ödersin hogeschool veya üniversite'ye. Eğer vatandaşlığın olmasaydı, bölümüne göre değişir ama 2000-5000 euro arası öderdin. Ayrıca, tüm hollanda içinde toplu taşıma araçlarına bedava binme imkanın da olur. Yani istanbul'dan van'a gittiğini düşün, hollanda'da sana bedava olacak, çünkü hollanda vatandaşı olan üniversite veya hogeschool öğrencilerinin böyle hakları var. Ayrıca devletten her ay belli miktarda okul yardımı alırsın, bunun miktarı senin ailenin gelirine göre değişir. Ortalama 150 euro alırsın aylık.
İnşallah aklınızdaki sorularınızı cevaplamışımdır.
yardımcı olduğun için teşekkür ederim.baya iyi oldu:))
bu arada bişey daha sorsam iyi olacak.bu 2 okul çeşidi beni öss sonucuna göremi alıyor.eğer öyle ise kaç puan yapmam gerekiyor.tekrar teşekkür ederim:))
Merhaba,
Öncelikle, ÖSS'de barajı kesinlikle geçmen lazım. Eğer geçemezsen, okul seni kabul etse bile, Türkiye'ye geri döndüğünde YÖK denklik belgesi vermez. Üniversitere gelince, bazıları, okumak istediğin bölümleri Türkiye'de de kazanmanı istiyor. Yani hollanda'da makine müh. okumak istiyorsan, Türkiye'de herhangi bir üniversitenin o bölümünü tutturman lazım. Bazı üniversiteler ise, ÖSS sonucuna hiç bakmıyor, hatta sınava hiç girmesen bile birşey demezler, fakat seni kendileri fizik+matematik sınavı yaparlar. Bu üniversitesine göre değişir, iletişime geçip sorman lazım. Bildiğim kadarıyla TUDelft ÖSS hakkında birşey sormuyor, onun yerine seni matematik ve fizik sınavı yapıyor.
Kısaca özetlemek gerekirse, senin TuDelft'de okuman için vermen gereken sınavlar:
NT-II veya Delft'in kendi yaptığı dil sınavı
TOEFL
Fizik
Matematik
Gözün korkmasın, Delft'in kendi yaptığı dil sınavı zor değil. İngilizcen ne seviyede bilmiyorum, buraya gelmeden orada TOEFL sınavına girip yeterli puan alsan iyi olur. Fizik ve Matematik sınavları ise hollandaca olduğu için, önce hollandaca öğrenmen gerekecek. Fakat sınavda sözlük ve hesap makinesi kullanmana izin veriyorlar.

çok yardımcı oldun.teşekkür ederim.bu arada sözlük ve hesap makinasını sevdim

mrb arkadaslar ben bu sene oss sınavında bı yere yerlesemedım acıkta kaldım yurtdısında hollandada hem okuyup hem calısmak ıstıyorum aıleme yuk olmadan sartları nasıldır hıc bı bılgım yok en buyuk problemım ıse dıl flemenkceyıde bılmıyorum ama orada okumayı cok ıstıyorum acaba hem calısıp hem okuyabılırmıyım yanı ıkısını bırden ıdare edebılırmıyım calısma ıznı verıyormudur okul masrafları ne kadardır flemenkce bılmeyı sart kosuyormudur bu konuda bılgısı olan varsa yardımcı olursa sevenırım
enes89 demiş ki:
Merhaba sevgili kaantr,
Hollanda'da üniversite eğitim sistemi ikiye ayrılır...
Hogeschool ve Universiteit şeklinde...
Hogeschool'lar akademik hiçbir eğitim içermezler, sadece iş hayatına hazırlayan meslek okulları tarzında üniversitelerdir, 4 sene sürer. Mecburi staj yaptırırlar. Mezun olanlar universiteit mezunlarına göre daha kolay iş bulurlar. Hogeschool'lar Türkiye'de genel olarak YÖK tarafından tanınır, ve üniversite diye geçer. Bu bölümüne ve hogeschol'una göre değişir. Başvurmadan önce YÖK'ü arayıp o hogeschool'un ve okuyacağın bölümün tanınıp tanınmadığını sormanda fayda var. Bazen hogeschool'u tanısalar bile, okuduğun bölümde aldığın dersleri yeterli görmeyip, denklik sınavına sokabiliyorlar. Hogeschool'lar tamamen iş hayatına yönelik olduğu için, bilgisayar mühendisliği bile okusan matematik veya fizik yok denecek kadar az görürsün. Onun yerine networking, programcılık, veritabanı, java, cisco vs. gibi iş hayatında lazım olan şeyleri görürsün. Dersleri verenler ise hiç profesör olmaz, akademik olarak çok unvanı olmayabilir hocalarının.
Universiteit'lar ise akademik ve yoğun eğitim yapan üniversitelerdir. 3 sene sürer, staj zorunluluğu yoktur, fakat tez yazman gerekir. Universiteit mezunları, hiyerarşide hogeschool mezunlarına göre daha yüksektedir. Yani universiteit'de okumak, hogeschool'da okumaktan daha iyidir. Fakat sonra master yapmayacak olanlar, veya akademik hayata atılmayacaklar genelde universiteit yerine hogeschool okurlar...Hogeschool'lara kısaca HBO denir.
Hollanda'da mühendislik eğitimleri sadece hollandaca olarak yapılır. İngilizce olarak mühendislik okuma imkanın yok. Eğer bir hogeschool'da makine mühendisliği okursan, hollandaca bilmen gerek, ingilizce gerekmeyebilir. Eğer universiteit'da okursan, eğitim dili hollandaca bile olsa, hem hollandaca'yı hem de ingilizce'yi bilmen gerek.
Hollandaca bildiğini kanıtlamanın iki yolu var.
a-) Devletin merkezi olarak yaptığı bir sınav var. Bunun ismi NT-II. Haftada bir defa yapılır. Sınavda 4 bölüm olur. Okuma, yazma, konuşma ve anlama. Bu 4 kısmı da geçersen, NT-II sertifikanı alırsın. Eğer sınava ilk girdiğinde sadece okumayı veya başka bir bölümü geçersen, bir sonraki sınava girişinde o bölüme girmene gerek yok, geriye kalan bölümlere girersin. Sınavı geçemezsen, istediğin kadar girme hakkın var. 4 bölümü de geçtiğin zaman NT-II sertifikanı alırsın. Bu sertifikayı devlet verir ve her üniversite tanır.
b-) Okumak istediğin üniversite veya hogeschool'a başvurursun, onlar sana NT-II yerine kendileri bir sınav yaparlar, ve genelde bu sınav NT-II'e göre çok daha kolay olur. Ama her üniversite böyle bir sınav yapıyor diye bir kural yok.
Çifte vatandaşlığının olması güzel. Senelik olarak 1590 euro ödersin hogeschool veya üniversite'ye. Eğer vatandaşlığın olmasaydı, bölümüne göre değişir ama 2000-5000 euro arası öderdin. Ayrıca, tüm hollanda içinde toplu taşıma araçlarına bedava binme imkanın da olur. Yani istanbul'dan van'a gittiğini düşün, hollanda'da sana bedava olacak, çünkü hollanda vatandaşı olan üniversite veya hogeschool öğrencilerinin böyle hakları var. Ayrıca devletten her ay belli miktarda okul yardımı alırsın, bunun miktarı senin ailenin gelirine göre değişir. Ortalama 150 euro alırsın aylık.
İnşallah aklınızdaki sorularınızı cevaplamışımdır.
bilgilerin çogusu eksik ve yanlış bilgilerin var arkadaşım.
yazıyı alıntımı yaptın kendin mi yazdın bilmiyorum fakat. hollanda da mühendisliği kesinlikle hollandaca okursun demişsin yok öyle bişe hurafe bunlar inanmayın. sistem müh.yazılım müh......varda var bunları flamenk eğitim veren yerlerde flamenk okursun ayrıca hollanda da ingilizce eğitim veren yerlerde var. buralarda toelf istiyor. bende toelf için hazırlanıyorum. geçici olarak iktisat okuycam açıktan. bu arada toelfe hazırlancam.
ayrıca çifte vatandaşlıktan dolayı 1.500-1.600 euro ödemez. her okulun ayrı ücreti var. türke de aynı fiyat hollandalıya da japona da çine de. ingilizce okullar biraz daha palı olur. 2.000-3.000 arasında değişir.
bi de o dediğin toplu taşıma araçları ücretsiz olması sadece hollanda sınırları içinde geçerli çünkü istanbuldan vana kadar yol alsan hollanda nın dışına çıkarsın. hahahaa
recigenc demiş ki:
mrb arkadaslar ben bu sene oss sınavında bı yere yerlesemedım acıkta kaldım yurtdısında hollandada hem okuyup hem calısmak ıstıyorum aıleme yuk olmadan sartları nasıldır hıc bı bılgım yok en buyuk problemım ıse dıl flemenkceyıde bılmıyorum ama orada okumayı cok ıstıyorum acaba hem calısıp hem okuyabılırmıyım yanı ıkısını bırden ıdare edebılırmıyım calısma ıznı verıyormudur okul masrafları ne kadardır flemenkce bılmeyı sart kosuyormudur bu konuda bılgısı olan varsa yardımcı olursa sevenırım
bende senin durumundayım. benim gitmem uzun sürecek ingilizcem yok ingilizce okumak istiyorum. flamenkce okuması zordur. toelf i kazanmak gerkiyo. oraya gidince günde 3-4 saat çalışma iznin olur çalışırsın.iş bulursun kolay bendegidince çalışcam. git bulaşıkcılıkta yaparsın. orada kimin kimsen yoksa bi de oda kiralarsın bizim buradaki pansiyon tipi. 250 euro civarında değişiyor fiyatı. ama bişe diyeyim sana ben önceden gittim hollanda da gezdim tozdum. öyle ucuz bi yer değil. her şey marka ucuza kıyafet bulamazsın.yeme içme de palı. hep euro üzerinden zaten. aile destek vermezse okuyamazsın. üstünü başını tr den al git bu istanbulda çakmacıya git topla hoşuna giden markaları. çünkü gidince görürsün 150 euroluk kotun arkasında made in turkey yazıyo. bi de çakma giysen kimse anlamaz çakma işi onlarda yok böyle bi şeyi sadece bizim türkler bulduğu için adamlar olaya fransız kalıyo. iş demişdin al sana iş çakmaları topla bavula git marka diye elden sat. okul harçlığını çıkarırsın.

şaka bi yana bende gidicem sana arka çıkacak kimsen yoksa okuyamazsın onu söyliyim.
hollanda da erasmus university de okumak ıstıorum acaba bılgı alabılırmıyım rotterdam ve okul hakkında?bellı requırement sınavlarına grdım sımdılık okulun ıstedıgı sonucları aldım bı tek toeflı ıstıorum