Mesaj Panosu

Tarihçi dostlar: Bu Mircea ne ayak?
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Tarihçi dostlar: Bu Mircea ne ayak? 2007-03-29 (00:53)
deksar
Bay
deksar
Romanya
Selamlar arkadaşlar. Yahu bir romen arkadaşım var, Mirce cel Batran diye birinin Yıldırım Bayezid Han'ı feci şekilde bozguna uğrattığını sürekli söyleyip övünüp duruyor. Çok da zoruma gitti..dalga geçerek söyledi.
Kimdir bu Allah aşkına gerçekliği var mıdır bunun? hangi savaştı neydi neyin nesiydi anlamadım.
Osmanlı'nın 40.000 gücüne karşı 10.000 güç ile mücadele etmiş, bizi defalarca püskürtmüş falan.
Tarih olarak 17 Mayıs 1395 demişti. Tarihçi arkadaşlar bi bakarsanız iyi olur yokmu Romanya ile ilgili bizim de tarihimizden bu çocuğa verecek bi cevabımız???
2007-03-29 (17:54)
sepultura
Bay
sepultura
Türkiye, Elazığ
Fırat Üniversitesi
Bizans’ın idari merkezi olan Güney Dobroca’daki Silistre şehri, Tırnova Çarı tarafından I. Murad’a verilmişti. Dobruca bölgesi de bir rivayete göre kendi istekleriyle Osmanlı hakimiyetini kabul etmiştir. 1388 yılında Eflak Bey’i Mircea Cel Batran, Güney Dobroca’yı ele geçirmiş fakat bu uzun sürmemiştir. 1394 yılında Yıldırım Bayezıd karşısında yenilince Mircea, Dobruca’yı terketmek zorunda kalmıştır. Ne var ki Mircea, Yıldırım’ın, Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilmesi13 ve şehzadelerin birbirleriyle uğraşmalarını14 fırsat bilerek bölgeyi tekrar ele geçirmek için mücadele etmiştir. Fakat 1416 yılında Çelebi Mehmed’in Eflak’ı da ele geçirmesiyle birlikte Dobruca Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Osmanlı’nın bu hakimiyeti yaklaşık 460 yıl kadar devam etmiştir15.
2007-03-29 (17:58)
deksar
Bay
deksar
Romanya
Mircea, 1394'de Yıldırım Bayezid karşısında yenilmiş ise bu romenler ne güne ötüp duruyor o zaman??? Hangisi gerçek anlamadım. Wikipedia ise çok daha kötü bir biçimde yazmış:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_I_of_Wallachia

Alıntı:

In 1394 Beyazid I crossed the Danube river leading 40,000 men, an impressive force at the time. Mircea had only about 10,000 men so he couldn't survive an open fight. He chose what today we would call guerrilla warfare by starving the opposing army and utilizing small, localized attacks and retreats (a typical form of asymmetric warfare). On October 10, 1394, the two armies finally clashed at the Battle of Rovine, which featured a forested and swampy terrain, thus preventing the Ottomans from properly spreading their army; Mircea finally won the fierce battle and threw the Ottomans out of the country.

Helped by Sigismund of Luxemburg, Mircea then also got rid of Vlad Uzurpatorul, a puppet of the Ottoman's Sultan, who was seeking the throne. In 1396 Mircea participated in an anti-Ottoman crusade started by Hungary's monarch. The crusade ended with the Ottoman victory at the Battle of Nicopolis on September 25. In the next year, 1397, Mircea stopped another Ottoman expedition that crossed the Danube, and in 1400 he defeated yet another expedition of Turks crossing the country.
2007-03-29 (20:54)
KING_DEU
KING_DEU
doğrusunu bilmek biraz zor aslında neden derseniz
tarih hep farklı anlatılmıştır; haçlı seferlerinde orduların büyük galibiyetler aldıkları efsane gibi anlatılır durulur; ama ne rezelet çektikelrini de bize başka türlü anlatıyor kitaplar..

avrupa'da ortaçağın kapanıp yeniçağın açılışı fatih'in istanbul'u fethiyle değil, Colombus'un amerika'yı keşfiyle başlar.
vesaire..

yani bizdeki anlatılan tarihle avrupa, amerikada anlatılan tarih bilgisinin arasında yer yer farklılıklar oluyor.
keza; neredeyse dünyada güneydoğu anadolu bölgesinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde haritada gösteren neredeyse bir tek biz varız gibi, bir de diğer türk devletleri. genelinde farklı.
geri hepsi belli sınırlarda çizilmiş "kürdistan" adıyla gösteriyor yer yer. keza fransada öyle, ispanyada abd'de bazı eyaletlerde öyle
falan filan..

gerçek tarih nasıl öğrenilir; burası biraz karışık. belki hiçbir zaman ne meşru ne gayrimeşru tarihi objektif olarak öğrenemeyeceğiz, orası da acı. çünkü orhun kitabeleri'nin orijinal kesit yazıtları bile Paris'te bir müzede buluuyor, bizde değil..
2007-04-07 (21:38)
"KING_DEU" demiş ki:

avrupa'da ortaçağın kapanıp yeniçağın açılışı fatih'in istanbul'u fethiyle değil, Colombus'un amerika'yı keşfiyle başlar.
vesaire..

bizim hocada yüzyıl savaşlarının bitmesi olarak söylemişti avrupada çağın kapanması meselesi için...

ilk duydugumda cok sasırmıtım.. sonra ogrendık tabi bize ogretılen tarıhle yurtdısında ogretılenın farklı oldugunu ...

kıbrısa ilk gittiğimde ordaki çinlilerle bi arkadas aracılıgı ile konusmustuk..hiç unutmuyorum adama çin seddini kuzeylı turk kavımlerı ıcın yapmıssınız dıyınce agzını bırakıp baska tarafıyla gulecektı...Yüzü kızarıyor sonra onların ulkesınde anlatılan tarıhı anlattı ucundan azcık, bızımkıyle alakası yok..

neden boyle yapıyor devletımız anlamıyorum Gözlerini yuvarlıyor
2007-04-07 (22:27)
costa nostra
Bay
costa nostra
Türkiye, Bursa
Uludağ Üniversitesi
walla tarihe az çok meraklı birisi olarak
ben bi tane Romen mircea tanıyorum
o da Galatasaray ve beşiktaş ta bi dönem antrenörlük yapan
Mircea Lucescu..

demek ki az okumuşuz ve de az gezmişis
Romanya ya gittiğimde bu mesele üzerinde de çalışıyım Çok mutlu
kimmiş bu bizi yenme cür-etini gösteren gafil..
Ücretsiz Kayıt Ol