AĞAÇİŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAPATILMASIN!!!
Hacettepe Üniversitesi Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, şu anda Türkiye toplam imalat sanayi işletmelerinin %22’sini barındıran, toplam istihdamın %9’unu, toplam katma değerin % 4 ünü yaratan, Türkiye’nin 6. büyük sektörü olan ve son yıllarda en hızlı büyüyen ilk beş sektör arasında bulunan Ağaçişleri sektörüne yönetici eleman yetiştirmek üzere 1973 yılında kurulmuş olup, ilk mezunlarını 1978 yılında vermiştir. 2002-2003 güz sömestresi sonuna kadar bu bölümden 891 kişi mezun olmuş olup, bunların içinden 41 kişi de yüksek lisansını tamamlamıştır.
Bu önemli sektöre mühendis yetiştiren tek bölüm olan Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği kapatılmak istenmektedir. Bölümlerin kapatılması için kanun gerektiğinden, ilk uygulama olarak 2003-2004 öğretim döneminde Bölüme öğrenci alımı durdurulmuştur. Bu uygulama, 2-3 yıl sonra bu bölümün pratikte kapanmasına yol açacaktır. Sadece kağıt üzerinde bir bölüm durumuna gelecektir. İdari olarak Üniversite içerisinde Rektör dahil her kademe ile yapılan görüşmelerde kayda değer her hangi bir gerekçe öne sürülememiştir.
Üniversite giriş sınavlarında çok tercih edilen bölümler arasına giren Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, sektörel bazda eğitim veren 21 bölüm arasında en yüksek taban puanla öğrenci alan bölüm olmuştur. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi içerisindeki 3 mühendislik bölümüne kıyasla daha yüksek taban puanı seviyesi yakalamıştır.
Bu 30 yıllık süre içerisinde yaklaşık 900 mezununun Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği formasyonunu sektöre kabul ettirmesi sonucunda ağırlıkla mobilya endüstrisinde olmak üzere, İSTİKBAL, TEPE, YATAŞ, İPEK, KOLEKSİYON, KELEBEK, DOĞTAŞ, DOMSAN, BELLONA, ÇİLEK, YAĞMUR gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarının tasarım, üretim, planlama, pazarlama gibi bölümlerinde üretim mühendisinden genel müdüre kadar farklı pozisyonlarda ve farklı sayıda Ağaçişleri Endüstri Mühendisi çalışmaktadır(Bu sayı bazı firmalarda 30’a kadar çıkabilmektedir).
Bu durum, mezunların çoğunun iş bulamadığı ve iş için devlet kapısında beklediği birçok mühendislik alanında tartışma konusu dahi olmazken; tüm mezunları hemen iş bulan ve/veya kendi işini kurarak devlete yük olmayıp istihdam yaratan, Türkiye’nin en büyük altıncı sektörüne mühendis yetiştiren bu bölümün kapatılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir.
Bu uygulamanın durdurulması için çaba gösterilmesini takdirlerinize saygılarımızla sunarız.
Ağaçişleri Endüstri Mühendisleri
lütfen gereksizce başlık açmayalım
hemen bi alttaki başlık bu konuyla ilgili zaten..
forumda olan bi başlıga remix yapmaya gerek yok