PEKİ İKİZLERDEN HANGİSİ YAŞLI? (zamanın gizemi 3)
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
PEKİ İKİZLERDEN HANGİSİ YAŞLI? (zamanın gizemi 3) 2007-04-13 (13:03)
Eagle Yok (REBELLIOUSEAGLE_1986)
Zamanın gizemi konusunda açtığım daha önceki başlıklarıma bir yenisini daha ekliyorum arkadaşlar. Daha öncekilerden zevk alan arkadaşların bu başlığa da aynı ilgiyi göstereceğine eminim.
Arkadaşlar,her fizikçi hatta bilimle biraz yakından alakası olan hemen herkes zamanın hız karşısında bükülmeye uğradığını ve bu konuyla alakalı olarak şu ünlü ikizler paradoksunu bilir. Bilmeyenler için ben yine de kısaca özetleyim : dünya üzerindeki ikiz kardeşlerden birisi dünya üzerinde duruyor ve diğeri ışık hızına yakın hareket eden bir rokete binip uzayda bu hızla bir müddet yolculuk yapıyor. yolculuk bitip dünyaya döndüğünde ikizini kendisinden bir hayli yaşlı buluyor. Buna sebep olan şey, zamanın yüksek hızlar karşısında görece yavaşlamasıdır. Bu olayda ki paradoks eğer mutlak hız yoksa(ki einsten amcam böyle söylüyor) roketteki kardeşin hareketini referans seçersek bu defa aynı hız dünyadaki kardeş için geçerli olmuyor mu? bu durumda dünyadaki kardeş için zaman yavaşlamış olmayacak mı? nasıl oluyor da ikisinin de birbirine göre büyüklük olarak aynı hızları varken olan bir tanesine oluyor? Evet ikizler paradoksu bundan ibaret.Bu paradoksun çözümüni bir çok yerde hatta modern fizik kitaplarında bile bulabilirsiniz. Fakat bana göre bu çözümün içinde de yine bir ikilem yaşanıyor... Şimdilik sadece bu durumu salt düşüncelerimizle tartışmak istiyor ve doğru cevaba yönelik benim paradoksumu diğer bir başlıkta vereceğimi sizlere iletmek istiyorum arkadaşlar Gülümsüyor Hadi bakalım beyin fırtınasına...
2007-04-26 (13:54)
Harun Cimen (corli24)
Harun Cimen (corli24)
mrb kardesim bir fizikçi olarak. soz konusu ettigin seyleri fizik okuyan arkadaslar bilir. bunlar modern fizik adi altinda anlatilmaktadir..

uzaydaki zaman kavrami ile dunyadaki zaman kavrami farklidir.. buda hareketli veya hareketsiz, baska bir deyişle eylemli yada eylemsiz koordinet sistemlerine gore degişir..

anlattiklarina gore uzayda zaman dunyadakine gore daha yavas işlemektedir.. işik hiziylada alakali bir durum vardir tabi..

işik hizina yakin ve yakin olmayan hizlarda hareketli saatler durgun saatlere gore daha yavas yada daha hizli calişirlar...

buda fizikte zaman genişlemesi olarak adlandirilir...
2007-04-28 (23:06)
"corli24" demiş ki:
mrb kardesim bir fizikçi olarak. soz konusu ettigin seyleri fizik okuyan arkadaslar bilir. bunlar modern fizik adi altinda anlatilmaktadir..

uzaydaki zaman kavrami ile dunyadaki zaman kavrami farklidir.. buda hareketli veya hareketsiz, baska bir deyişle eylemli yada eylemsiz koordinet sistemlerine gore degişir..

anlattiklarina gore uzayda zaman dunyadakine gore daha yavas işlemektedir.. işik hiziylada alakali bir durum vardir tabi..

işik hizina yakin ve yakin olmayan hizlarda hareketli saatler durgun saatlere gore daha yavas yada daha hizli calişirlar...

buda fizikte zaman genişlemesi olarak adlandirilir...[/quote

slm kardeş... uzayda zaman daha yavaş işliyor diye bişe söliyemeyiz. zaman hıza bağıl olarak yavaşlar. benim anlattığım da bu noktada bir nühans içeriyo. mutlak hızın bilinen evrende olmadığı bilindiğine göre demek istiyorum ki ikizlerden neden olan birine oluyor? çünkü hangisinin hareket ettiğini bilemeyiz ki ? ikisi de birbirine göre hareket ediyor... buna rağmen neden olan sadece bir kardeşe oluyor? Bunu tartışmaya açmak istemiştim. İlgilendiğin için sağol...
2007-05-03 (12:23)
Harun Cimen (corli24)
Harun Cimen (corli24)
evet bende ayni şeyi demek istemiştim..
işik hizina bagli olarak degişir..

cunku işik hizi hiçbir yere, konuma, zamana, sisteme bagli olmaksizin hareket etmektedir..