SCHRÖDİNGER’İN KEDİSİ
Kuantum fiziği tarihinin belki de en ünlü düşünce deneyi,Schrödinger’in kedi paradoksudur.Schrödinger,paradoksunda,kuantum mekaniksel bir parçacığın iki farklı durumu aynı anda eşit olasılıkla taşıyabilme yeteneğini kullanıyor.”İki halin üst üste gelmesi”makro dünyaya yansıtıldığında içinden çıkılmaz bir sorun meydana getiriyor.
Düşünce deneyinde,bozulup bozunmadığı dışarıdan bilinemeyecek,uyarılmış bir atom ile bir kedi aynı kutuya kapatılıyor.Atom bozunacak olursa bir tetikleme mekanizması aracılığıyla bir siyanür şişesini kıracak ve kediyi öldürecektir.Kuantum mekaniğin kapsamında son derece sıradan diye nitelendirilecek biçimde,atom,hem bozunmuş,hem de bozunmamış sayılabiliyor.Bundan yola çıkarak kendiside atomlardan oluşan kediyi de hem canlı hem ölü kabul edebilir miyiz?Henüz kimse bu soruya herkesi tatmin edecek bir cevap bulamadı.
kediyi hem ölü hem diri kabul edebiliriz,zira kedinin bedeni ölse bile enerji,titreşimsel bedeni ölmüyecektir öteki türlü kedinin bedeni ölmese kedi yine enerji titreşimlerini kaybetmiyeceği için ölmamiştir.
bu deney var olmak yok olmak yaşam ve ölüm kavramlarında bir degişim gerçekleştirmiyomu
eger var olan şey kavramı degişirse tüm evreni yeniden tanımlamamız gerekmiyecekmi
bakınız mevlana fihi ma fih (var yoktur)