Mesaj Panosu

yatay geçiş
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
yatay geçiş 2008-04-25 (13:47)
gamze erdem
Bayan
gamze erdem
Türkiye, Bursa
Uludağ Üniversitesi
uludağ üniversitesi 1. sınıf öğrencisiyim akdeniz üniversitsi yatay geçiş şartlarını öğrenmek istiyorum
2008-04-25 (14:15)
plut10
Bay
plut10
Türkiye, Bursa
Uludağ Üniversitesi
gamze erdem demiş ki:
uludağ üniversitesi 1. sınıf öğrencisiyim akdeniz üniversitsi yatay geçiş şartlarını öğrenmek istiyorum

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ ÖLÇÜTLERİ:

Yükseköğretim Kurulunun “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca, Üniversitemiz programlarına yatay geçiş yolu ile kabul edilecek öğrencilerde aranan koşullar ve istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:

A)BAŞVURU KOŞULLARI

1. Yatay geçişler ancak, eşdeğer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumları arasında yapılır.

2. Öğrenci yatay geçiş başvurusunu, geçmek istediği yükseköğretim kurumuna, ders yılı veya yarıyılın başlamasından 10 gün öncesine kadar yapmak zorundadır.

3. Yükseköğretim kurumunun ilk sınıfına veya ilk yarıyılına geçiş yapılamaz.

Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki tüm sınavlarını başarmış olması, (Sınav sonuçları yüz (100) tam not üzerinden değerlendirilir. Başarı notu; önlisans ve lisans eğitimi veren birimlerde 60'dır. Başarı notu ara sınav not ortalamasının ve yarıyıl/yılsonu sınavında alınan notun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Başarı notu; bir dersin ara sınavlarından alınan not ortalamasının % 40'ı ile yarıyıl/yılsonu sınav notunun % 60'ının toplamıdır. Ancak yarıyıl/yılsonu sınav notu başarı notunun altında olmaması zorunludur. Tıp Fakültesinde yukarıda sözü edilen oranlar ve derslerin başarı notu ilgili Yönergesinde belirlenir. Ayrıca; Üniversitemiz Tıp Fakültesinde 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren; Ziraat Fakültesi’nin Gıda Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Ziraat Mühendisliği bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler bölümlerinde 2004-2005 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi yapıldığından Tıp Fakültesi I, II, III ve IV. sınıflarına yatay geçiş için başvuracaklar ile diğer Fakültelerin ilgili bölümlerinin II, III ve IV. Yarıyıllarına yapılacak başvurularda öğrencilerin geldikleri yükseköğretim kurumunda zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfını okumuş ve yılsonu sınavlarını başarmış olması, geldikleri yükseköğretim kurumunda zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi almayan öğrencilerin ise Üniversitemiz Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak yabancı dil yeterlik sınavını başarmış olması koşulu aranmaktadır.)

b) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 60 ya da eşdeğer olması gerekir.

Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, bakmakla yükümlü oldukları 25 yaşını geçmemiş çocukları, eşdeğer eğitim-öğretim programının son sınıfı ya da son yarıyılı dışında her sınıfa ya da yarıyıla, eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç bir ay içinde, bulundukları eğitim-öğretim programının puanı, geçiş yapmak istedikleri programın en düşük puanından yüksek olması koşulu ile yatay geçiş yapabilirler.

4. Yükseköğretim Kurumlarının son sınıflarına veya son yarıyılına geçiş için öğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavları başarmış olması,

b) Son sınıfa veya son iki yarıyıla kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 65 olması,

c) Son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notunun ise en az % 70 olması gerekir.

d) Tıp Fakültesi’nin son sınıfına (İnternlük dönemine) yatay geçiş yapılamaz.

5. Bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

6. Yurtdışı yatay geçiş kontenjanı ayrılması koşuluyla; yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Üniversitemize başvuran öğrencilerin, yabancı ülke yükseköğretim kurumlarından yabancı dil hazırlık hariç en az iki yarıyıl okumuş ve yıl sonu sınavlarını başarmış olması ve 3. ve 4. maddelerde belirtilen diğer hususları yerine getirmiş olması koşulu aranır. İlk yıl (iki yarıyıl) sonunda sınav yapılmayan yükseköğretim kurumlarından ilk yıl sonunda geçiş yapılmaz. Ancak, öğrencinin anne ve babasının, devlet hizmetinde görevli ise görevinin sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönmesi; işçi ise kesin dönüş yapması halinde, yabancı dil sınıfı hariç en az bir yarıyıl okumuş ve yarıyıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş olması yatay geçiş başvurusu için yeterlidir.

7. İkinci öğretimde öğrenim gören öğrenciler, ikinci öğretim programlarından normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar. Ancak hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk yüzde on’a (% 10) girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler, ikinci öğretim için öngörülen ücreti ödemek kaydıyla normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapabilirler. Normal örgün öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapılabilir. Bu yatay geçişler de örgün öğretimde uygulanan mevzuat hükümlerine tabidir.

8. Başvuruların kontenjandan fazla olması halinde sıralama, öğrencinin ayrılacağı kurumdan sağladığı genel başarı ortalamasının Akdeniz Üniversitesi not sistemine dönüştürülerek yapılır. Başarı ortalamasının eşit olması halinde ÖSYM puanı dikkate alınır.

9. Üniversitemizin tüm Fakülte ve Yüksekokullarına yatay geçiş başvurularının kabulünde öğrencinin yerleştirildiği yıldaki ilgili bölümün / programın ÖSYM taban puanı (lise birincisinin puanı dikkate alınmayacaktır); başvurduğu Fakültenin / Yüksekokulun ilgili bölüm ve programın o yıldaki taban puanının 10 puan altına eşit veya daha fazla olması koşulu aranır.

10. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Karma (Entegre - PDÖ) Eğitim verildiğinden ilgili Fakülteye sadece bu tür eğitim veren Tıp Fakültelerinden gelen öğrencilerin başvuruları kabul edilecektir.

11. Üniversitemizin, bazı derslerin Yabancı Dil okutulduğu Fakülte ve Yüksekokullarına yatay geçişlerde; Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlik Sınavında başarılı olmaları koşulu aranmaktadır.

12. Üniversitemiz Fakülte ve Yüksekokullarında ders geçme notu 100 üzerinden 60 (altmış) olduğundan başvuracakların başarı notu alt sınırı 100 üzerinden 60 (altmış) olmalıdır. Ayrıca genel ağırlıklı not ortalaması yöntemi uygulayan Yükseköğretim kurumlarından yapılacak başvurularda öğrencinin not ortalamasının 100 üzerinden 60 ve başarmış olduğu tüm derslerin geçme notlarının da ayrı ayrı 100 üzerinden 60 olma koşulu aranmaktadır. Aksi durumda başvurular değerlendirme dışında tutulacaktır.

13. Başvuran adayların kayıtlı oldukları Üniversiteye ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilmiş olması gereklidir.

14. Fakülte ve Yüksekokulların aradığı koşullar

15. Posta ile başvurularda geciken evraklar işleme konulmaz.

B) BAŞVURU İÇİN GEREKEN BELGELER

1. Not belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı, izlediği dersler ve bu derslerden aldığı notları gösteren resmi belgenin aslı. (Yabancı dilde olanların Türkçe’ye çevirtmeleri gerekmektedir.)

2. Yabancı Dil Hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilerin Yabancı Dil Hazırlık Belgesinin onaylı fotokopisi.

3. Disiplin cezası almadığına dair belge.

4 ÖSYM sınav sonuç belgesinin onaylı fotokopisi.

5. İkinci Öğretimden Örgün Öğretime yatay geçiş yapmak isteyen adayların öğretim yılı sonu itibariyle % 10’a girdiklerine dair resmi belge.

6. Yurt dışından yapılan başvurularda, adayın ayrılacağı yükseköğretim kurumunu tanıtan dökümanların eklenmesi yararlıdır.

7. Başvurular, istenen belgeler ekli bir dilekçe ile ilgili Fakülte Dekanlığı veya Yüksekokul Müdürlüğüne eğitim-öğretim yılı başlamasından 10 gün öncesine

yeterli sanırımGöz kırpıyor
Ücretsiz Kayıt Ol