Mesaj Panosu

Arapca kutsal bir dil mi???
Yeni Konu Aç Cevap Gönder

Sayfa /10Birinci SayfaÖnceki Sayfa … 678910 Sonraki SayfaSon Sayfa

2008-05-08 (13:32)
çiçek87
Bayan
çiçek87
Almanya, Essen
Universität Duisburg-Essen
Arapça kutsal bir dil değildir.Dil zaten şekilden ibarettir..hadislerin ayetlerin anlamlarıdır önemli olan şekil değil.Ayrıca Arapça'da aynı şekilde yazılıp farklı okunan kelimeler vardır her kelime farklı yazılmaz.Her kelime tek bir anlam da taşımaz.
2008-05-08 (16:53)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
BECAN demiş ki:
01physiker demiş ki:
kibrisli23 demiş ki:
arapça kelimeler tek bir anlam taşıyor olabilir onu bilemem ama telaffuz ederken en ufak yanlışta başka anlamlara gelebileceğinide hesaba katmak lazım

bize bi örnek verebilecekmisin kibrisli.. Gülüyor

Hayirli aksamlar arkadaslar Soğukkanlı

benim aklima gelen ilk ornek kaf ( ق ) ve kef ( ك ) harflerinin yanlis telaffuzu :

kalp <- قلب

kôpek <- كلب

-----------------------------------------------------------------------------

Arapçanin kutsalligini tartan bi soru ise hiç tartisilmamasi gereken bir sorudur Tarafsız

Evvela bastan yuce kitabimizin dili olmasi hasebi ile ardindanda Peygamber efendimizin dili olmasi ile;
yani varilmasi gereken sonuç SAYGI & HURMET .

bir gofret paketinin uzerinde veya baska bi'yerde; orda ulker yazdigini biliyor olsanda sirf hurmeten kaldirilmalidir
hatta bu dusunce ile kagat kaleme bile saygi gostermelidir. buna bi ornek ise Imâm-i-Azâm hazretleridir:

I.Azâm Hz. lavaboya girdiginde elinde murekkeb lekesi oldugunu far eder etmez çikip elini yikamis ! Hayret ediyor

Kiyamet gunu arapça konusuyor olacagiz :

Üç hasletten dolayı Arabi seviniz: Çünkü ben Arabım,
Kur’ân-ı Kerim Arapça olarak nazil olmuştur,
Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır.”

Feyzü’l-Kadîr, Hadis no: 225.

ALLAH'a çok sukur yeryuzunde Kurân-i-Kerim'e en çok hurmet gosteren millet Turkler
olmustur biiznillah olmayada devam edecegiz Gülümsüyor

aklima gelen su detayida yazayim
Osman gazi Seyyh Edebâli'ile gorusmek için dergah'ina gidiyor fakat
ertesi gunu beklemesini istiyorlar ve misafirhaneye buyur ediliyor
namaz kildiktan sonra odada bir Kur'an asili oldugu gorunce alip okumaya basliyor
6 saat dan fazla okuyor (bir rivayete gore ayakta okuyor); Bu hurmetine dayali olarakta devleti 6OO kusur yil surmustur ! Hayret ediyor
bunun mucdesi kendisine elinde kur'an ile uyurken ruyasinda verilmistir.

baska bir husus ise P.Efendimizin yeni dogan bir bebegin hiç bir dil ogretilmemesi takdirde arapça konusacagini bildirmesidir .
Japonlarda bunun ile ilgi bir arastirma yapmis ve sonucu bu sekilde olmustur !
yani dunyaya gelen her bebek Arap olarak geliyor Çok mutlu

Kur'an-i-Kerim bir saglik kitabi degildir ama bir ilaçtir ! Soğukkanlı

Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "İlaçların en hayırlısı Kur'ân'dır."

Manasini bilmeye gelince evet haklisiniz okudugumuzu anlamamiz gerekirki amel edebilelim fakat bu her hangi bir kitap degil Cenâb-i-hakkin kelamidir
tam manasi çozeyimde okuyayim diye beklersek asla okuyamayiz, hayatini buna adiyan zatlar bile esrarini çozememisken! Gözlerini yuvarlıyor
ustelik bizden istelinen onu okumaktir degilse neden hatimler yapilsin sureler hediye ediliyor olsunki
Ecrini alabilmek için kendi hali ile okumak efdaldir burdaki arap arkadaslar fransizcasini okuyor mesela !!! Kızmış
ne kadar anliyor olsalarda hiç anlamadan arapçasini okumanin sevabi ayridir !
bir kimse arapça bilmedigi halde sirf sevgisinden açip sahifelere baksa bile muhabbetinden dolayi sevaba girmektedir Göz kırpıyor

saygilarimla
بجان
Soğukkanlı

ilk olarak verdigin bilgiler icin tesekkürler..

dilin kutsalligi ile ilgili , karmasik yapisindan yola cikarak bi kani elde edeceksek o zaman bu tür örnekler her dilde vardir..

hürmet konusunda , bi dile hürmet ile Kuran a hürmet duymak sanirim ayri kaliplarda incelenmesi gereken bi durum diye düsünüyorum.. örnegin incil, latince veya tevrat ibranice oldugu icin o dillerde mi kutsaldir?? sahsen bi hristyan in yerde latince yazili bir kagit gördügünde , o yazi kutsaldir diye egilip alacagini sanmiyorum...

araplari sevmek konusunda, verdigin bilgiler cok önemli.. Peygamberimiz araplari , ben arap oldugum icin sevin demis... buna paralel olarak yeni dogan bebegin arapca bilmesi veya kiyamette arapca konusacak olmamiz , yeni bir soruyu da beraberinde getiriyor?? neden arapca?? Kuran neden arapca inmistir?? dikkat edilecek bi nokta neden bütün peygamberler, bugünkü arap yarimadasindan cikmistir... dinin halen günümüzde bile yasanmadigi ve budist inanca sahip ( bugünki dünya nüfusunun 1/3 ünü olusturan asyali nüfus tan ) neden bir tane bile peygamber cikmamistir da hepsi arap yarimadasindan cikmistir..veya bir siyahi ya da neden bir kizilderili peygamber yoktur??

son olarak , dini daha iyi anlayabilmek icin Kuran i bi kere de türkce okumamizda fayda var diye düsünüyorum.. özellikle dualarin anlamini bilmeden namaz kilmak bana biraz enteresan geliyor...
2008-05-08 (17:00)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
128 demiş ki:
ilk sayfadaki yorumları okuduktan sonra,hemen son sayfaya atladım. yorumları göz ucuyla inceledikten sonra, başlığa cevap vermenin ümitsizlik dolu internet milletine bir armağan olacağı kanısına vardım. bkz şekil 1-a

bu arada forumda bi rimage editörü de yok. sitenin webmaster ı, nerdesin Fikir

şekil1-a
http://www.coyoteblog.com/photos/uncategorized/2008/04/27/duty_calls.png

neyse,konumuza dönelim,
kuran dili arapça olduğu için, tabiki biraz saygı hakediyor. Allah onu seçmişse,biz de naçizane bi düşünek üstünde.

ama önemli olan,arapça nın deil, Kur an daki o yazıların anlattıkları... eh, az buçuk aklı olan , hele sabırlı bir şekilde ayetleri bir bütün olarak okuyabiliyosa (bütünlük önemli üstadım. bu bana adının kuranda geçtiğini anlatan muzip bir ateist arkadaşımı hatırlattı. kendisinin adı avni dir. dedimnasıloluyo bu iş hacı? dedi baksana şu ayete, gerçektende geçiyo adı. "firavni" ),

ayetlerin indiriliş nedenlerini anlayabiliyosa,(bu da çok önemli: örn
8:57 – Onları savaşta ele geçirirsen, kendilerine öyle bir muamele yap ki
onların arkasındaki bütün öbür düşmanlara da ibret olsun da, akıllarını başlarına alsınlar.

--Hz. Peygamber (a.s.) Benî Kurayza Yahudileri ile bir sözleşme yapmıştı. Müslümanlar aleyhinde hiç kimseye destek vermemeyi kabul etmişlerdi. Buna rağmen Bedir savaşında Mekke müşriklerine silah yardımı yaptılar. Başkanları Kâb ibn Eşref Mekke’ye gidip orada müşriklerle bir ittifak gerçekleştirdi. Benî Kaynuka Yahudileri de sözleşmeye rağmen, kendi bölgelerine gelen bazı müslüman kadınları rahatsız edip Hz. Peygamberce ikaz edildiklerinde küstahça cevap verdiler. Âyet bu ortamda indirildi.
) bazıları bu gibi ayetleri, Kuran da zalimlik olduğunu göstermek için kullanır.

tabi bi de tarafsızlığını muhafaza edecek kadar kendine hakimse, o zaman kutsal bişeye ulaşır. test edip onaylandı. sanırım nasrettin be! hocanın dam aktarma hikayesini biliyosunuzdur.

bir paragraf disinda , konu ile ne alakasi var diye düsündüm yazdiklarinin... Gözlerini yuvarlıyor Gözlerini yuvarlıyor böyle bi baslik acinda veya bu forum da bu konu üzerinde tartisinca bizde o ingilizce karikatürde ki intertette hayati arayan insanlarmi oluyoruz?? Gülüyor Gülüyor i kutsalligin tanimini yapmaktansa keske, arapcanin kutsal olup olmadigi, kutsalsa hangi kaidelerde , degilse neden kutsal degildiir onlara deginseydin keske.. Göz kırpıyor
2008-05-08 (17:07)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
Dil-Tarih demiş ki:
01physiker demiş ki:
Dil-Tarih demiş ki:
Konu neden kilitlenecek politik bir tavır yok hakaret de yok.

Hocam farketmişsinizdir Türkçe'yi net ifade tarzı cümlelerde kullanmayı bilmiyoruz pek.

Konuya dair :

Arapça gramer olarak sessiz harflerden oluşan bir abeceye sahip olduğundan türetilmesi kolaydır ayrıca eril ve dişil özelliği de vardır.Bu bakımdan kök harflerden kelime türetilebildiği için ek almadan ; zengin bir içerik kazanmıştır.Bir rivayete göre 4 milyon kelime hazinesine sahiptir.

Böyle bir dil ifadeye kuvvet katar...Kur'an zahirde Arap bir kavme indirildiği için Arapça'dır ama bu zahiridir Arapça indirilmesine dair ayetlerin tefsirini okumadan ifade etmek eksik olur.Birkaç tefsiri birden incelemek gerekir.Tabi Batılı teologları referans alırsanız Muhammed'in Arap milliyetçiliğidir derler.Bir Alman teolog okumuştum Kur'an Muhammed'in Arap milliyetçiliğinin bir ürünüdür diyordu.Hikmet yönünü ise Allah bilir tabi ama zahiri eşsiz yapısıdır.

Arapça her hangi bir yazının veya metnin Kur'an zannedilip saygı gösterilmesi pratikte bir hata olabilir ama yanlıştır demek gereksiz tartışmalara sebeb olmaktan öteye gitmez.Cahilliğin temeline inmeden o insanın bilgisizliğini yüze vurmak gibi anlaşılabilir.

Temelde Arapça mükemmelliğe ulaşmış bir dildir ama Türkçe gibi seslilerin önemli olduğu ve ekle türeyen dile kıyas yapılırsa kıyas yanlış olduğundan yanlış yargılar ortaya çıkar.

Arapça cennet dili olmasından dolayı önemlidir ama kutsal olup olmadığına bir yorum getiremem yalnız Kur'an-ı Kerim'i anlama ve kaynağa inme adına öğrenilmesi haliyle takdir edilir.Allah'a sığınırım ki kutsal olsaydı öğrenilmesi farz veya vacip olabilirdi ama Arapça öğrenmek değil Kur'an öğrenmek farzdır.Çünkü namaz ve diğer birçok ibadette Kur'an kıraat edilir bu sebeble Kur'an okumayabilmek farzdır.

Arapça'yı mükemmelliğinden ve Kur'an dili olmasından dolayı takdir etmek ayrı kutsallık biçmek ayrıdır bu ince noktayı atlamak sanırım yanlış yargılara sebeb olabilir.

Saygılarla.

artik bi konuda hemfikiriz ki, Kuran in dili arapca.. neden arapca oldugu konusunda ise teologlarin ortaya atmis oldugu fikirler gercekten cok ilginc..

Arapca nin cennet dili oldugunu varsayiyorsan, o zaman arapca gercekten kutsal bir dildir... bunu neye dayanarak iddia ettigini ögrenmek isterim...

Hocam kaç gündür öyle girip çıkıyorum TS'ye.Dün memlekete geldim yol yorgunluğu falan derken sorunu cevaplayamadım.

Hadis ve rivayetler var bunlardan yola çıkarak birkaç cümle yazayım...Yanlışa düşmekten Allah'a sığınırım

Şu rivayeti yazayım :

Hz.Aişe (radıyallahü anha) buyuruyor:

Cennet ehli Muhammed aleyhisselamın diliyle konuşacaklar.

Kaynak : Mevahib-ül Ledünniye; İmam Kastalani

Şu hadisi de yazayım :

Üç hasletten dolayı Arabı seviniz: Çünkü ben Arabım, Kur'ân-ı Kerim Arapça olarak nazil olmuştur. Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır.

Kaynak :Feyzü'l-Kadir, Hadis No: 225

Ayrıca rivayeten Hz. Adem (A.S) Arapça konuşmuştur.Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Miraç'ta Cenab-ı Hakk ile hangi dil ile konuşmuştur ?

Ayrıca ilk emir ''Oku Yaradan Rabb'inin adıyla oku...'' Efendimiz'e ulaştığında donup kalan Efendimiz (S.A.V) Cebrail (A.S)'ın hiddetli tekrarlaması ve kalbine ulaşan vahiyle nasıl okuyabilmiştir, hiç bilmezken açıkça ümmi iken.Yani Allah dilerse mümkün olabiliyor her şey.

Ayrıca cennette acı ve gam yoktur yani bir İngiliz sevdiğini belirtir de Allah'tan kendi dilini dilerse bu dileği geri mi çevrilecek zannediyorsunuz ?

Ayrıca Cenab-ı Hakk her türlü noksanlıktan münezzehtir (SubhanAllah) O'na bir dil biçmek de O'nu sınırlamaktır.Sorunun ucu Allah hangi dille konuşuyora doğru ilerlerler.

Yarın inşaAllah ulaşabildiğim müfessirlerin ve muhaddislerin yazdıklarıyla dayanaklarımı sunarım ki ben özellikle Kur'an yolundan gitmek adına tefsirlere bakmadan fikrimi ortaya koyamam hesabını vermek var.

Hayırlı geceler.

tesekkürler hocam sagol görüslerini paylastigin icin... zaman herseyden önemli olsa gerek.. sonucta hayati internet de arayan insanlar degiliz sanirim?? Göz kırpıyor Gülüyor

verdigin örnekler gercekten aslinda, Kuran in dili olan arapca nin saygiyi hakettigini gösteriyor.. yani iman eden bi insanin kesinlikle arapca ya saygi duymasi gerekiyor gibi bir hüküme ulasmak mümkün yazdiklarindan... alinti yaptigim yazida aslinda kötü bir örnek verilmis, (yerde üzerindeki arapca yazan gofret ) .. ama acik söylemek gerekirse, insanlar bu konuda inanilmaz bir tezata düsmekte, tipki bütün gün oruc tutan insanin iftardan sonra bir paket sigara icmesi gibi.. cevap ise acik: - sigara icin bir ayet yokki kardesim?? hem insanin nikotine ihtiyaci var.. Gülüyor sanirim , konunun cevabisanirim, insanin icindeki zaafiyetlere veya dini algilama sekline göre degisiyor olsa gerek ...

saygilar..
2008-05-08 (17:15)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
ManGa'Fa demiş ki:
01physiker demiş ki:
ARAPÇA KUTSAL BİR DİL Mİ?

Bizim toplumumuzda ise, Arapça genel olarak kutsal bir dilmiş gibi kabul görür. Sokakta görmüşüzdür, yerde Arapça yazan bir kağıdı bile alınlarına dokundurup yüksek yere koyarlar. alintidir....

Konuda farklı şeylerden bahsetse de konu başlığına baktığım zaman sadece üstte alıntı yaptığım bölümü görüyorum. Arapça'nın kutsallığından bahsedilirken örnek gösterilenler bilgisiz kişiler. Biz ise burada TurkStudent.Net üyeleri olarak Türk olmamızdan çok Student olmamız sebebiyle o bilgisiz kimselerden ayrılıyoruz. Bunun için de bu konuda tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

insanlar sadece görmek istedigini görürler.. bu tür örnekleri günlük hayatta heryerde görmek mümkün.. hatta yukarda fransa da okuyan bi bayan arkadas , sagolsun bilgilerini bizimle paylasirken, Kutsal saydigimiz Kitap tan örnek vermis ve sirf hürmetten de olsa yerden kaldirilmali demis... o zaman cahilligin sinirini sanirim yanlis cizmisiz.. ayrica TurkStudent.net üyelerinin Student üyeleri , toplumdaki bilgisizligi de tartismalidir.. sonucta burasi bir forum... Student olunca, diger insanlari cahil görmek de sanirim cahillik olsa gerek.. konuda tartismaya gerek duymuyorsan da tartisacak baska bi baslik bulursun umarim.. TurkStudent,net de baslik bitmez... Göz kırpıyor
2008-05-08 (17:18)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
simay23 demiş ki:
baslığı acan arkadasa tek tavsiyem okumasıdır bu sekilde sorularınızın cevabını asla bulamazsınız bolca okumalısınız bakın becan arkadas cok güzel acıklama yapmış ellerinize sağlık hocam.hadis okuyun bakın hadisi serifte acıklık getirilmiş ben becan arkadastan sonra bişey yazmam çünkü herseye acıklık getirmiş saolsun... !

yaa ben buraya neden cevap yaziyorum ki simdi?? Gülüyor Gülüyor oturup kac kitap okudum veya kactane ayet okudum onu mu söyleyim?? Göz kırpıyor Göz kırpıyor susma hakkimi kullansam kabalik etmis olurmuyum Gözlerini yuvarlıyor Şaşkın ?? yine de bize bu karanlik ve cahil dünyamiza bir isik olarak dogdugun icin sagol varol.. Gülüyor
2008-05-08 (20:06)
MB69
Bay
MB69
Türkiye, İstanbul
İstanbul Teknik Üniversitesi
arapça kutsal bir dil değildir,aslında dünyada kutsal bir dil yoktur birçoklarımızın dediği gib.Yalnız Kur-an-ı Kerim i okumak açısından önemlidir Gözlerini yuvarlıyor
Saygılar
2008-05-08 (20:23)
MB69
Bay
MB69
Türkiye, İstanbul
gürkan 1.si bütün peygamberler arap yarımadasından çıkmamıştır,mezopotamya bölgesinde olanlarda vardır.Allah-u Teala yeryüzüne 124.000 den fazla peygamber göndermiştir.Tabii bunların arasından kızılderili veya siyahi peygamber olmadığını nerden biliyorsun Gözlerini yuvarlıyor Bence olabilir,sonuçta dünyada sadece arap yarımadası yoktur.Bak mesela Danyal(İngilizlerin tabiriyle Daniel) (A.S.) da Kur-an ı Kerim de adı geçmemiştir,ama bazı hadis lerden onun Allah ın peygamberi olduğunu anlıyoruz Göz kırpıyor Benim duyduğuma göre buda da aslında Allah ın gönderdiği bir peygamber olabilir,çünkü onlar ın ibadet etme şekli bizim namaz kılma şeklimize çok benziyor,birde başka bir yerde duyduğuma göre buda Peygamber efendimiz(S.A.V.) doğmadan 1000 yıl önce ''Benden 1000 yıl sonra Ahmet adında bir peygamber gelicek'' demiş Gözlerini yuvarlıyor tabii bunun ne kadarı doğru bilmiyorum.Belki budizm sonra dan değiştirilen dinler den olabilir Tarafsız yada mesela şamanizm de dinimize göre çok benziyor dikkat ettiyseniz belki Allah daha önce den bugünkü şamanizm in yaygın olduğu bölgeye bir peygamber göndermiş ve belki o dinde ilk başta Allah a ibadet etmeyi esas alırken sonra dan değiştirilmiştir Gözlerini yuvarlıyor ben burda sadece tahminlerde bulundum gürkan bu demek oluyorki Allah sadece arap yarımadasına peygamber göndermemiştir.Eğer Kur-an-ı Kerim de bu 124.000 peygamberler in hepsi bahsedilmiş olsaydı Kur-an-ı Kerim çok ağır bir kitap olurdu ve ayrıca öğrenilmesi zor olurdu.Ama Kur-an-ı Kerim de bazı anahtar noktalar verilmiş burdan anlıyabilirsin Göz kırpıyor
Saygılar
2008-05-08 (20:36)
dürre
Bayan
dürre
Türkiye, İstanbul
Özel Gökyüzü Lisesi (Y.D.A.)
pretty women demiş ki:
bizde kitap seklinde indirildi demedik daha sonradan kitap haline getirildi ilk once yazilani iyice bir okuyun ondan sonra dogru duzgun fikrinizi yazin olmuyor boyle
ben zaten öyle dediniz demedim ki.mantık hatasını göstermeye çalıştım.yani size muhalafet etmek için yazmamıştım ama direk cephe aldınız!Peygamber Efendimiz(sav) Arapken ve Arapça biliyorken Allah(cc) Onla neden Türkçe konuşsun dedim yani..

bence de Arapça kutsal değildir, hiçbir dil kutsal değildir.cennette konuşulacak olmasıda Arapçayı kutsal yapmaz bence.tabii bu benim yorumum.lakin Peygamber Efendimiz(sav) ve Kur an sebebiyle Arapça ya saygı duyulması gerektiğinin kanaatindeyim.ama her saygı duyulması gereken şey kutsal değildir bence Gözlerini yuvarlıyor
2008-05-08 (21:38)
MB69
Bay
MB69
Türkiye, İstanbul
dürre demiş ki:
pretty women demiş ki:
bizde kitap seklinde indirildi demedik daha sonradan kitap haline getirildi ilk once yazilani iyice bir okuyun ondan sonra dogru duzgun fikrinizi yazin olmuyor boyle
ben zaten öyle dediniz demedim ki.mantık hatasını göstermeye çalıştım.yani size muhalafet etmek için yazmamıştım ama direk cephe aldınız!Peygamber Efendimiz(sav) Arapken ve Arapça biliyorken Allah(cc) Onla neden Türkçe konuşsun dedim yani..

bence de Arapça kutsal değildir, hiçbir dil kutsal değildir.cennette konuşulacak olmasıda Arapçayı kutsal yapmaz bence.tabii bu benim yorumum.lakin Peygamber Efendimiz(sav) ve Kur an sebebiyle Arapça ya saygı duyulması gerektiğinin kanaatindeyim.ama her saygı duyulması gereken şey kutsal değildir bence Gözlerini yuvarlıyor

katılıyorum ayrıca gürkan arapçaya saygı gösterip göstermemek sana kalmış o yerdeki gofreti içinde arapça bir yazı olduğu için saygı gösterip kaldırmak bence kişi nin insiyatifine kalmış.He o yazıda herhangi bir dini yazı geçmemişse çiğneyip yırtman günah değildir ama kişi nin Kur-an-ı Kerim in dili nin arapça olduğu ve o yüzden bu dile saygı duyduğu için yerden kaldırması bence hoş karşılanmalı.Bu sadece bir örnekti.

Sayfa /10Birinci SayfaÖnceki Sayfa … 678910 Sonraki SayfaSon Sayfa

Ücretsiz Kayıt Ol