Galiba en çok tartışılan konu; aklımızdaki niye,neden,nasıl,nereden sorularına verilen,verilmekte korkulan ve verilmenin uygunluğunu tartışanların oluşturduğu konulardır.
Örneğin birisinin aklına bir şey takılıyor ve onu paylaşmak için açtığında bir taraf diyor ki
1-Böyle şeyleri tartışmak bize düşmez, ben susuyum.
Bu söz aslına bakarsanız karşıdakinin ne beklentilerini karşılar ne de yeni soracaklarına karşı güzel bir cevap olabilir. Yani faydasızdır..
Onun yerine;
Karar mekanizmasını vermek kadar tecrübem olmasa da senin bu konuda neler öğrenmek istediğini kaynaklarla ve akıllarla ulaşmana yardımcı olabilirim sözü daha uygundur.
2-Direk fetva
Bunu emin olduğumuz konularda vermek doğru olandır. Ama bu bile sabotaj edilebiliyor.
3-Bilmiyorum cevapları.
Bilmiyorum demek insana çok zor gelse de bazen nefsimiz bizi yanıltıyor işte (BEN DE DAHİLİM ARKADAŞLAR) Sonuçta hepimiz kuluz ve bir yerde bilmiyorum diyebiliriz. Fakat bunun zamanlamasını iyi ayarlamak gereklidir. 1.maddedeki gibi konu sorulur sorulmaz denilirse elbette karşı taraf gıcık olacaktır.
4-Akıl ve Mantığın İlerleyebileceği Noktalar
Arkadaşlar bu da tehlikeli bir şeydir. Sakın düşünmeyin ya da pes edin demiyorum fakat bazı konularda duygularımız bizi yanıltabildiği gibi aklımız da yanıltabiliyor, üstelik yeterli olamayacağı bir çok nokta da oluyor. Örneğin her şeyin başlangıcı neydi. Hadi sıkıyorsa bulun
Düşünmekten pes etmiyorum, fakat olay farklı.. Düşünmeye devam
5-Gerçek manada tartışma
Bazı arkadaşlar sırf karşıdakinin açığını yakalamak için uğraşıyor ve üstüne bir şey katmak yerine o mesajdaki açıkları bulmaya çalışıyor. Tartışmak acaba bu mudur? Bu da gerekli fakat bunu hep yaparsanız amacınızın başka bir şey olduğu ortaya çıkacaktır.
6-Uygun tartışma ortamı
Galiba bu da en önemli maddemiz. 5.maddede dediğim ve 1-3 de belirttiğim gibi insanlar ne koyun olmalı ne de açıkları yakalamaya uğraşmalı. Şayet koyunluğun zıttı paranoyaklık ya da açık yakalamanın da tersi saflık da olmamalı. İşte dengeyi kurmalıyız.
Gece gece düşüncelerimi yazdım, yanlış yazmış olabilirim ya da eksik. Bunu usuluyle söylediğiniz taktirde yanılmış olmaktan asla gücenmem.