Mesaj Panosu

Fetva-Düşünce-Bilim-Akıl
Yeni Konu Aç Cevap Gönder

Sayfa /3123 Sonraki SayfaSon Sayfa

Fetva-Düşünce-Bilim-Akıl 2008-05-02 (03:05)
Ezahir-el-Zebani
Bay
Ezahir-el-Zebani
Türkiye, İstanbul
İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi
Galiba en çok tartışılan konu; aklımızdaki niye,neden,nasıl,nereden sorularına verilen,verilmekte korkulan ve verilmenin uygunluğunu tartışanların oluşturduğu konulardır.

Örneğin birisinin aklına bir şey takılıyor ve onu paylaşmak için açtığında bir taraf diyor ki

1-Böyle şeyleri tartışmak bize düşmez, ben susuyum.

Bu söz aslına bakarsanız karşıdakinin ne beklentilerini karşılar ne de yeni soracaklarına karşı güzel bir cevap olabilir. Yani faydasızdır..

Onun yerine;

Karar mekanizmasını vermek kadar tecrübem olmasa da senin bu konuda neler öğrenmek istediğini kaynaklarla ve akıllarla ulaşmana yardımcı olabilirim sözü daha uygundur.

2-Direk fetva

Bunu emin olduğumuz konularda vermek doğru olandır. Ama bu bile sabotaj edilebiliyor.

3-Bilmiyorum cevapları.

Bilmiyorum demek insana çok zor gelse de bazen nefsimiz bizi yanıltıyor işte (BEN DE DAHİLİM ARKADAŞLAR) Sonuçta hepimiz kuluz ve bir yerde bilmiyorum diyebiliriz. Fakat bunun zamanlamasını iyi ayarlamak gereklidir. 1.maddedeki gibi konu sorulur sorulmaz denilirse elbette karşı taraf gıcık olacaktır. Gülümsüyor

4-Akıl ve Mantığın İlerleyebileceği Noktalar

Arkadaşlar bu da tehlikeli bir şeydir. Sakın düşünmeyin ya da pes edin demiyorum fakat bazı konularda duygularımız bizi yanıltabildiği gibi aklımız da yanıltabiliyor, üstelik yeterli olamayacağı bir çok nokta da oluyor. Örneğin her şeyin başlangıcı neydi. Hadi sıkıyorsa bulun Çok mutlu

Düşünmekten pes etmiyorum, fakat olay farklı.. Düşünmeye devam Göz kırpıyor

5-Gerçek manada tartışma

Bazı arkadaşlar sırf karşıdakinin açığını yakalamak için uğraşıyor ve üstüne bir şey katmak yerine o mesajdaki açıkları bulmaya çalışıyor. Tartışmak acaba bu mudur? Bu da gerekli fakat bunu hep yaparsanız amacınızın başka bir şey olduğu ortaya çıkacaktır.

6-Uygun tartışma ortamı

Galiba bu da en önemli maddemiz. 5.maddede dediğim ve 1-3 de belirttiğim gibi insanlar ne koyun olmalı ne de açıkları yakalamaya uğraşmalı. Şayet koyunluğun zıttı paranoyaklık ya da açık yakalamanın da tersi saflık da olmamalı. İşte dengeyi kurmalıyız.

Gece gece düşüncelerimi yazdım, yanlış yazmış olabilirim ya da eksik. Bunu usuluyle söylediğiniz taktirde yanılmış olmaktan asla gücenmem. Göz kırpıyor
2008-05-02 (03:14)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
Universität Duisburg-Essen
bunlari sen mi yazdin 10 dakika icinde?? Gözlerini yuvarlıyor Gözlerini yuvarlıyor
2008-05-02 (03:17)
Ezahir-el-Zebani
Bay
Ezahir-el-Zebani
Türkiye, İstanbul
Tüm konuları geçip ona mı takıldın arkadaşım?

Cevabı;

Ben değil biz yazdık, ben sadece sözcü oldum. Göz kırpıyor
2008-05-02 (03:21)
01physiker
Bay
01physiker
Almanya, Essen
Universität Duisburg-Essen
konulari gecmedim,yaziyi cok begendim sadece..

bizim yazdigimiz bu yaziyi kisa sürede dile getirmen diyelim, hos olmus...

saydigin 6 maddeyi de yaptim , eger kendime pay bicmem gerekirse.. Göz kırpıyor
2008-05-02 (03:24)
Ezahir-el-Zebani
Bay
Ezahir-el-Zebani
Türkiye, İstanbul
Bir an inandığım şeyleri bir tarafa bırakıp kendimle çelişir gibi hissettiğim için bu yazıyı yazmak istedim. Aslında çok basit şeyler ama bir o kadar da zor olabiliyor Göz kırpıyor
2008-05-02 (04:00)
Dil-Tarih
Bay
Dil-Tarih
İngiltere, Manchester
University of Manchester
...
2008-05-02 (04:34)
kacoba26
Bay
kacoba26
Türkiye, Afyonkarahisar
Afyon Kocatepe Üniversitesi
SadakAllahüLazim
2008-05-02 (15:13)
Ezahir-el-Zebani
Bay
Ezahir-el-Zebani
Türkiye, İstanbul
Mağdem böyle bir başlık açtık, sorulara cevap aramak da vazifemiz olsun Göz kırpıyor

Her soruya kesinlik getiremeyebilirsiniz fakat hiç bilmeseniz bile her soruya cevap verebilirsiniz. İlla sonuca gitmeniz şart değil Göz kırpıyor

Dil-Tarih demiş ki:
Vicdan nedir ?

Eğer 2150 yıllarında dünyada robotlar hüküm sürmeye başlarsa bilin ki ya robotlara her şeyin doğru programalaycaklar ya da düşünme konusunda büyük bir gerileme yaşayacağız. Çünkü vicdan adaletin,maneviyatın akıl ile birleşmesidir. Herkese doğruyu anlatırsınız, akıllarında bir sorun olmadığı sürece anlayacaklardır fakat sentezi iyi sağlayamazsa yani üreticilik fonskiyonlarını yitirmeye başlarsa duyarsızlaşmaya başlayacaktır. Bi nevi robot. Gülümsüyor
Vicdanın kademeleri neye göre oluştuğu ayrı bir konu onu daha sonra açıklayalım fakat şöyle bir cümle ile özetlesek fena olmaz gibi.
İnsan kendini sorumlu hissettiği kadar üreticidir ve vicdan sahibidir. Karıncanın ezilmesi kimine çok büyük bir sorun gelirken kimisi yanında içki içilse umursamaz. Ve ben saygı duyarım o içsin diyerek de kendini kandırır. Göz kırpıyor
2008-05-02 (17:06)
MB69
Bay
MB69
Türkiye, İstanbul
İstanbul Teknik Üniversitesi
Ezahir-el-Zebani demiş ki:
Mağdem böyle bir başlık açtık, sorulara cevap aramak da vazifemiz olsun Göz kırpıyor

Her soruya kesinlik getiremeyebilirsiniz fakat hiç bilmeseniz bile her soruya cevap verebilirsiniz. İlla sonuca gitmeniz şart değil Göz kırpıyor

Dil-Tarih demiş ki:
Vicdan nedir ?

Eğer 2150 yıllarında dünyada robotlar hüküm sürmeye başlarsa bilin ki ya robotlara her şeyin doğru programalaycaklar ya da düşünme konusunda büyük bir gerileme yaşayacağız. Çünkü vicdan adaletin,maneviyatın akıl ile birleşmesidir. Herkese doğruyu anlatırsınız, akıllarında bir sorun olmadığı sürece anlayacaklardır fakat sentezi iyi sağlayamazsa yani üreticilik fonskiyonlarını yitirmeye başlarsa duyarsızlaşmaya başlayacaktır. Bi nevi robot. Gülümsüyor
Vicdanın kademeleri neye göre oluştuğu ayrı bir konu onu daha sonra açıklayalım fakat şöyle bir cümle ile özetlesek fena olmaz gibi.
İnsan kendini sorumlu hissettiği kadar üreticidir ve vicdan sahibidir. Karıncanın ezilmesi kimine çok büyük bir sorun gelirken kimisi yanında içki içilse umursamaz. Ve ben saygı duyarım o içsin diyerek de kendini kandırır. Göz kırpıyor

haklısın karşındaki bir kişi yanlış düşünüyorsa ona güzel bir dille anlatabilirsin,bu onun senin fikrini benimsemesinde öenmli bir rol oynar.Eğerki sen onu aşağılayıcı bir tavır alırsan düşüncen mantıklı olsa dahi o senin fikrini benimsemeyecektir takındığın tavırdan dolayı.Ben görüyorum bazı arkadaşlar ateist veya budist...vs bir kişiyi fikri yanlış olduğundan dolayı onu aşağılıyorlar arkadaşlar bu yanlış ! Karşınızdaki kişiye böyle kendi fikrinizi tatmin ettiremezsiniz.Adam da''Bunun fikri nin mantıklı olduğuna inanıp bunun gibi ahlaksız mı olıyım?'' der tabi senin fikrine karşı çıkar ve fikrini benimsemez ! O belki sizden daha iyiliksever veyaiyi birisidir bunu bilemezsiniz.Bu sitede eski açılan forumlar dan birisinde bir arkadaş Amerikadaki bir Türk profesör ün sanırım anısını yazmıştı.Adam üniversitedeyken bir keresinde kantinde bir çinli nin yanında yemek yemiş.Profesör çinl inin tabağında kalan son bir pirinç parçasını çatalla almaya çalıştığını görmüş.Oda ona bunun nedenini sormuş oda israf yapmak istemediğini söylemiş,profesörde bunu beğenmiş ve dinimizde israf ın ne kadar çirkin bişey olarak geçtiğinden bahsetmiş,buda çinli nin hoşuna gitmiş.Ondan sonra yanlarında bir ürdünlü tabağındaki artıkları temizlemeden çöpe atmış ve çinli bunu görüp''Buda Müslüman Değilmi?'' demiş.Ne kadar üzücü değilmi Üzgün
Saygılar
2008-05-02 (19:54)
Ezahir-el-Zebani
Bay
Ezahir-el-Zebani
Türkiye, İstanbul
Güzel bir bakış açısı da sen getirmişsin, etraftakiler birbirlerinin yanlışını aramayı çok seviyorlar ama. Bir kere de bu adam ne diyor diye birbirlerine bir sorsalar... Göz kırpıyor

Sayfa /3123 Sonraki SayfaSon Sayfa

Ücretsiz Kayıt Ol