Mesaj Panosu

Kuraklığın nedeni: "Küresel loşlaşma"
Yeni Konu Aç Cevap Gönder

Sayfa /212 Sonraki SayfaSon Sayfa

Kuraklığın nedeni: "Küresel loşlaşma" 2008-05-02 (17:24)
kardansine
Bayan
kardansine
Türkiye, Mersin
Mersin Üniversitesi
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Duygu, bacalardan çıkan partiküllerin atmosferdeki su buharlarına yapışıp havada asılı kaldığı ve tabaka haline gelerek güneş ışınlarını engellediği ''küresel loşlaşmanın'', kuraklığa neden olduğunu kaydetti.

Ergin Duygu, "küresel loşlaşma"nın, İsrail ve ABD'de son yıllarda yapılan araştırmalarda hava hareketlerini etkileyen yeni bir faktör olarak tespit edildiğini söyledi.

Özellikle yoğun nüfuslu ve sanayileşmiş bölgelerde bacalardan ve egzozlardan çıkan tozların ve partiküllerin gökyüzünde bir tabaka halini alarak, güneş ışınlarının dünyaya ulaşma oranlarını azalttığını anlatan Duygu, bu durumun "küresel loşlaşma" olarak tanımlandığını ifade etti.

Yağmur ve kar gibi yağışların, yeryüzünden yükselen su buharları ve moleküllerin saf halde birleşmesiyle oluştuğunu belirten Duygu, loşlaşmaya neden olan tozların, su buharlarının birleşip yağışa dönüşmesini önlediği için kuraklığa neden olduklarını söyledi.

"Güneş ışınları ortalama yüzde 37 azaldı"

Ergin Duygu, İsrailli ziraat araştırmacılarının güneş enerjisi ölçüm çalışmaları sırasında güneş ışınlarının bölgeye 100 yıl öncesine göre yüzde 20 daha az düştüğünü belirlediklerini aktardı.

Konuyla ilgili geniş çaplı ilk araştırmanın, ABD Enerji Bakanlığı'nca gerçekleştirildiğini bildiren Duygu, daha sonraki araştırmalarda Asya, Avrupa ve Rusya'da güneş ışınlarının azaldığının tespit edildiğini, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının ortalama yüzde 37 oranında azaldığının ortaya konulduğunu kaydetti.

Duygu, önceleri loşlaşma nedeniyle güneş ışınlarının dünyaya daha az gelmesinin dünyayı serinleteceği öngörüsünün geliştirildiğini belirterek, "Loşlaşmanın güneş ışınlarını azalttığı için küresel ısınmaya 'fren' olması bekleniyordu, ancak kuraklık yaratarak destek oldu" dedi.

"Dünya giderek kuraklaşıyor"

Duygu, sanayileşme ve yoğun otomobil kullanımının hava kirliliğine neden olduğunu ifade ederek, "Küresel loşlaşma ayrıntılı incelenince hemen her kıtada ancak özellikle nüfusun fazla olduğu sanayileşmiş bölgelerde yoğun kirlilik görülüyor. Loşlaşma, Çin ve Hindistan'da 'kara bulut'a dönüştü. Dünya giderek kuraklaşıyor" diye konuştu.

Küresel loşlaşmanın Türkiye'de ne kadar etkili olduğunun henüz açıklanmadığını da belirten Doç. Dr. Ergin Duygu, "Sera gazları atmosferden 100 yılda temizleniyor. Ama bu partiküller, bir süre atmosfere salınmayınca kısa sürede yok olabiliyor. Bir an önce uygun teknolojiler geliştirilmeli ve kullanılmalı" dedi.
Çok üzgün, ağlıyor Niyeti kötü Niyeti kötü
2008-05-04 (18:59)
venomscorpion
Bay
venomscorpion
Türkiye, Amasya
Amasya Üniversitesi
Her yıl Rakı'ya katılan su miktarı 160 miyon ton...
Rakıyı SEK içelim, kuraklığı önleyelim
Niyeti kötü Niyeti kötü
2008-05-04 (20:20)
kardansine
Bayan
kardansine
Türkiye, Mersin
Mersin Üniversitesi
bulaşık yıkarken suyu dikkatli kullanmaya özen göstermek
yazın havuzlar yerine denize giderek
elektronik eşyalarımızı uyku modunda bırakmayarak
işe başlayabiliriz daha sonra etrafımızı yeşillendirerek katkıda bulunarak kendi otomobilimize binip atrı ayrı kirl,i gazların salınımı yerine toplu taşıtları tercih ederk
yeşil alanları ortadan kaldırıp yerine doğanın ortasını kurulan taş yığınlarına gitmeyerek tekimizi ifade edebiliriz
bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın , değil o yılan günü gelir sana da dokunur bu yüzden duyarlı olmalıyız ve düşünceni belirttiğin için sağol en azından düşüncelerini yazacak kadar cesursun ....
diğer arkadaşları da bekliyorum dünyanın sorunu olan küresel ısınma hakkında neler yapabileceğimize hatta bi başlık daha açabiliriz küresel ısınmaya karşı ne önlemler alabiliriz bıkmadan herkesi dünya kaynaklarında tasarrufa çağırıyorum
sizi bilmem ama ben duşa bile girdimde haddinden fazla su harcadımda vicdan azabı çekiyorum
içicek suyu olmayanları düşünüp ona göre hareket edelim
Çok üzgün, ağlıyor

Niyeti kötü Niyeti kötü
2008-05-04 (22:53)
venomscorpion
Bay
venomscorpion
Türkiye, Amasya
Amasya Üniversitesi
Lütfen sinirlenmeyelim bayan Mr. Green

http://www.turkstudent.net/board/topic/62084/page/2

Bak ben oraya çözüm önerimi yazmışım, o sayfaya yazdığım mesajların hepsini okursan ne kadar duyarlı olduğumu görürsün.Hem senin açtığın konular bakan 3-5 kişiden biriyim ben, olaya esprili yaklaştım diye niye yafta vuruyorsun hemen Mr. Green
2008-05-05 (00:19)
sedef82
Bayan
sedef82
Türkiye, Konya
Selçuk Üniversitesi
kim kime vuruyor Mr. Green
kavgayı etmeyi deilde izlemesini sevenlerdenim Mr. Green
2008-05-05 (00:31)
venomscorpion
Bay
venomscorpion
Türkiye, Amasya
Amasya Üniversitesi
sedef82 demiş ki:
kim kime vuruyor Mr. Green
kavgayı etmeyi deilde izlemesini sevenlerdenim Mr. Green
Sana malzeme çıkacağını sanıyorsan aldanıyorsun küçük hanım, avucunu yala...Demek uzaktan izlemesini seversin ha, HIH Niyeti kötü Niyeti kötü
2008-05-05 (00:38)
sedef82
Bayan
sedef82
Türkiye, Konya
Selçuk Üniversitesi
benim başımda patlayacak şimdi kavga Mr. Green
en iyisi i tabanları yağlayalım Mr. Green
(tarzanca nasıl sölenir bu deyim yaf Mr. Green )
2008-05-05 (02:46)
venomscorpion
Bay
venomscorpion
Türkiye, Amasya
Amasya Üniversitesi
sedef82 demiş ki:
benim başımda patlayacak şimdi kavga Mr. Green
en iyisi i tabanları yağlayalım Mr. Green
(tarzanca nasıl sölenir bu deyim yaf Mr. Green )
Topuğuna Kuvvet Gözlerini yuvarlıyor
2008-05-05 (12:46)
sedef82
Bayan
sedef82
Türkiye, Konya
Selçuk Üniversitesi
yok öle değil bizim tarzanlarımız bunu tarzancaya
"it is a qaç qaç" şeklinde çevirir Mr. Green
2008-05-05 (13:18)
venomscorpion
Bay