Ben gelmeden once cok merak ettigim ufak tefek ama yasamin tamamini ilgielndiren bilgileri vermek istiyorum, diger bilgileri zaten internetten de bulabilirsiniz.
birincisi: turkyiede bulabildiginiz yer fast-food ve market urununu burda da bulabilirsiniz, ( ben mac3 disinda bir birakal tras olamam mesela ) Burda sicakliktan midir bilmem sut urunleri pek kullanilmiyor ve cok pahali, ( ortalama 6 ayda bir yogurt yiyorum )
Vize meselesi: son derece supeli bir haliniz yoksa sadece pasaportunuzla gelmeniz yeterli, singapur size havaalanindan cikarken 30 gunluk sosyal vize veriyor, Bu 30 gun icerisinde eger bir okula kabul alip ogrenci vizesi cikaramazsaniz 1 saatinizi ayirin ve malezyaya gecin ( MRT ile krenji duraginda inip malezyaya gecebilirsiniz) Malezyaya girdiginizde 90 gunluk malezya vizesi alirsiniz, bir gun kalip tekrar singapura dondugunuzde yeni bir 30 gunluk singapur vizesi daha alabilirsiniz, Fakat sunuda belirtiyim, her zaman ise yaramaz, siz singapurun girisinden tekrar malezyaya gonderebilirler, bu da sizin baglamaniza bagli aslinda. Singapur beyaz adami sever ( beyaz ve adam ) nufusta kizlar erkeklere gore cok daha fazla oldugundan midir yoksa ingilterenin zamaninda beyaz insanin ustunlugunu bunlara enpoze ettigindenmidir bilmiyorum, beyaz saniz ve erkekseniz her sey yolunda gider

Insanlar cok iyilik sever, her seyi sorabilir her seyi isteyebilirsiniz, yapabielcegi bir sey varsa mutlaka yardimci olur, ( suistimal etmediginiz surece tabiki)
sigara pahali evet, fakat ben malezyadan aliyorum, normalde malezya vatandaslari disinda sinirdan iceri sigara sokmak yasak, ama ben her sinirdan gecisimde sigarayla gectim ve bir kere bile sorunla karsilasmadim, ( abarti miktarda sigara tasimayin tabi )
Sizi ne kadar ilgilendirir bilmiyorum tabi ama yemeklerin hepsi helal degil, malezyadan gelen urunlerde ( eger helalsa) HALAL etiketi var, bir urun alirken buna dikkat ederseniz ya da saticiya sorarsaniz kesinlikle yardimci olur. singapurda baskin 3 irk var, bunlardan cogunlugu olusturan cinliler budizm e inanir, hintliler hindistanda oldugu gibi hinduizm olsa da aralarinda muslumanlar da var, ve malaylar malezyada oldugu gibi muslumanlar.
bunlar disinda, singapur hic gormediginiz kadar duzenli ve temiz bir ulke: cinlilerin inancina gore tanri dunyayi olusturduktan sonra dondurmek icin parmagiyla dokunur, ve dunyamiz ogunden beri donmekte, ve inanisa gore dokundugu yer singapur, bu yuzden insanlar burda kufur etmez, hirsizlik yapmaz, yalan soylemez, kavga etmez ve bilimum kotu aliskanliktan uzak durur, ( tabiki istisnalarda var) Genellersek son derece guvenli ve temiz. 20 katli binalardan olusan bir siteye baktiginizda sitede yasam olmadigini dusundurecek kadar duzenli, bir pencede digerinden farkli degil, sanki site yapilmis ve henuz kimse yerlesmemis gibi.
singapurda egitim kismina gelince, daha oncede arakdaslarin belirttigi gibi oss yi kazanamayan gelmesin, bosa gelmis olur, gercekten egitimin kolay olmadigini biliyorum, Eger universite tercihi yapacaksaniz 4 universiteden NUS u tavsiye ederim ( ozel universitelerde var tabi bu 4 disinda) Ve eger singapur pahali geliyorsasingapurdaki egitimin yarisindan daha ucuza malezyanin dunya siralamasinda ilk 500 icinde olan kaliteli universitelerinde okuyabilirsiniz. ki malezyada egitim de yasam da daha ucuz ve singapur kadar olmasada kalitelidir.
OSS ye girip taban puani gecmis olmaniz daha cok turkiyeye dondugunuzde denklik basvurusu icin onemlidir.
Ayrica singapur her ne kadar kapitalist bir ulke gorunumunde olsa da aslinda hollanda dakinden bile fazla bir kominizm var diyebilirim, Mesela singapurda kimsenin evi ve arabasi yoktur, 10-20-30 yillik ve ya daha fazla surelerle devletten evinizi veya arabanizi kiralarsiniz, aslinda butun evler ve arabalar devlete ait. Ve yollar da oyle, kullaniginiz yollar icin ucret odersiniz, bunun icin arabaniza veya motorunuza takilan cihaz var ve siz ucretli yoldan gecerken o cihaz sizin ucretinizi otomatik olarak oder.Singapurda her ne kadar iki mevsim yasanir densede aslinda degil, yilda iki kere muson yagmurlari vardir, muson donemlerinde neredeyse her gun yagmur yagar ve bazan gunler surer ve hic duymadiginiz kadar siddetli gok gurultuleri duyarsiniz, fakat ip gibi yagmur yagdigi donemlerde bile kisa pantolonla sokaga cikabilirsiniz. buraya gelirken bos yere yuk yapip yaniniza uzun kollu birseyler getirmeyin. Benim iki tane ucun kollum vardi ve kullanmadigim icin kuflendi

kuf diyince, hava nemli, abarti nemli ama alisiyorsunuz.
Eger gezmek yada on kesif yapmak icin geliyorsaniz mutlaka sentosa, chinatowwn, little india ve arab street i gezin derim, Ayrica elektronik alisveris merkezleri gezilmeye deger, soylenenler gibi elektronik burda bedava degil

Ama bazi urunleri turkiyeye kiyaslarsaniz yari yariya fark eder. Ozellikle su an son gunlerini yasadigimiz singapur indirim gunleri yilda bir kere oluyor ve bir yil suruyor (50% den fazla indirim olan urunler olsada bana pahali geldi, sadece iki mac book aldim)
VE OZELLIKLE BELIRTMEK ISTERIM, OKUMAK ICIN GELIYORSANIZ OKUMAYA GELIN, PART-TIME IS BULURUM YADA TURKIYEYE MAL GONDERIR TICARET YAPIP PARA KAZANIRIM DIYE DUSUNMEYIN.
Simdilik aklima baska bir sey gelmiyor, sormak istediginiz varsa vakit bulup nete girdigim surece yanitlarim...