Selamün aleyküm almanyali...
bircok insan hala bu konuda yeterince bilgiye sahip degil. Almanyada Lise diplomasi almis biri yani ABITUR (allgemeine Hochschulreife) veya Fachabitur (Fachhochschulreife) - her ikiside Lise diplomasi sayilior - eger bu kisi Alman vatandasi ise (cifte vatandasi DEGIL, sadece alman vatandasi) o halde tr nin ünlü bircok Universitesinde YÖS è (Yabanci uyruklu Ögrenci sinavina) girmeden Universiteye girebiliyor. (Abitur Durchschnitt reicht bis 4,0 türkcede buna taban puan 4 diyorlar. Yani almanca not ortalamasi 4 yetiyor.
Mesela Ankara Üniversitesi yabanci uyruk Ögrenciler icin Sayfasinda Ilan verdi bkz.
http://www.ankara.edu.tr/yazi.php?yad=6705
11.07 de bu tarih geciyor eger basvurmak istiyorsan acele et yoksa kacirirsin. (bu konudada bilgi istersen bana msj at hemen hangi belgeleri nereden temin edecegin konusunda yardim edeyim)
Ondan sonra IStanbul Marmara Universitesi ilani yeni verdi orada biraz daha vaktin var temmuz ortalarina kadar. bkz.:
http://duyuru.marmara.edu.tr/193
Bu sekilde Universitelerin isimlerini google e yaz ve DUYURULAR bölümünde YÖS ile alakali ILAnlari takip et.
YÖS Abitur ya esdeger tutuluyor. Ilanlarda basvurmak icin neler yapman gerektigi yaziyor. Ayrica Kontenjan listesinde hangi bölümleri tercih edebildiginde yaziyor. Almanca Ögretmenligine cok kolay girersin. Tanidiklarim var öyle yapan. Ben kendim Ankara Hukuka gecen yil basvurdum ve alindim.
Bunun disinda girmek istedigin bir Uni varsa o Universitenin sayfasindan bagli oldugu rektörlügün Numarasini bul ve onlarla görüs. Ögrenci isleri vs bilmez bu yeni cikan kanunu.
Sonra o Uni rektörlügüne 2007 den beri Abitur bircok Unide yös e esdeger tutuluyor de ve onlarin seni bu durumda kaybul edip etmeyecegine ve kontenjanin olup olmadigini sor.
Umarim Alman vatandasisindir

yoksa YCS sinavina (Köln veya Ankara) da basvurman gerekiyor. Ancak o sinavda cok zor degilmis, kolayca gecer yine almanca ögretmenligini tercih edip girersin. Onunda ilanini ÖSYM.gen.tr sitesinde bulursun. Genelde Temmuz ayinda ilan ediliyor. Almanyadaki gazetelerde bile ilan cikiyor.
Umarim biraz yardimci olmusumdur.
Selam ve Dua ile
Selvam