2 temmuz sivas içiniz rahat mı...
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Sayfa / 5
Birinci SayfaÖnceki Sayfa 12345 Sonraki SayfaSon Sayfa

2008-07-04 (02:54)
Ak Sa (aBuKSuBuK)
Ak Sa (aBuKSuBuK)
Levent20 demiş ki:
tamam kardeş o zaman mesele yok..

benim bozulduğum nokta, ki sen de onu kasdetmiyorsun, aleviler yine katledilecek, yine yakılacak, bu katliamların devamı gelecek gibi bir hava verilmeye çalışılması...

madem sen de sunnisin çevrene bir bak, alevileri yakıp , katledecek yapıya sahip bir sunni tanıdığın var mı?

kim kimi katledecek, kim kimi yakacak allah aşkına?

bu katliamın hesabı elbette sorulmalı..ama hesap soralım derken de yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyelim...çok hassas bir konu bu, dikkat etmek lazım..

Ben yine olacak diyorum!Çünkü örnekleri var önümüzde.Yavuz Sultan örneğide bu yüzden verilir(en azından ben!).O zamandan beri kaç tane katliam, katliam girişimi oldu! başbakanın söyledikleri, belediye başkanıyken yaptıklarıyla da görüşünü açıkça ortaya koydu.Partiye bir alevi milletvekili alıp bir iftar yemeği yemekle sorunlar çözülmüyor.Çözülmedide!
15 sene öncede senin gibi kim kimi öldürecek artık olur mu derlerdi.Sivas'ta biz yaşadık ama.Canlı canlı insanları yaktılar.Kültür merkezinden kuzenlerimizi kurtarmak için neler yaptık ¿ Otelde insanlar yanarken mahallede top oynadığım "güya" arkadaşlarım "yakın ulahn" diye bağırıyordu.
Hesap sormak yakanları yakmak değildir.Öyle bir beklentiside yok zaten kimsenin!Ama yargıda hesap versin sorumlu herkes.milletinvekilleri çıkıp "hassas konu kaşımayın!" demesin.Her seferinde ezilen bir taraf azcık sesini yükselttiğinde "hassas konu" diye kandırıldı.Vatanına milletine olan sevgisinden yararlanıldı hep alevilerin...
2008-07-04 (19:16)
Çiçek Yalçın (çiçek87)
Çiçek Yalçın (çiçek87)
Levent20 demiş ki:
çiçek87 demiş ki:
2 temmuz sivas katliamı...ne bir ilkti ne de son olacak...bu katliamlar tarihten beri vardı...yavuz sultan selim fetva verdi alevileri öldürmek vacip diye...attılar insanların içine alevi sünni ayırımını...gayrimüslimlere gösterdikleri ayrıcalıkları göstermediler alevilere...bu katliamlar ağırlıklı olarak 15. yüzyılda başlamıştı zaten...bu olay da tarihte yaşanmış ve insanın tüylerini ürperten olaylardan birisidir.paylaşımın için sağol.insan öldürenler zaten dinden imandan bahsetmesinler bana...

pardon ama bu üslubunun sertliğinin ve bu genelleyici sözlerinin anlamı nedir?

"insan öldürenler dinden imandan bahsetmesin bana" demişsin..bahsettiğin insan öldürenler kimler kısaca bir açıklama yapabilir misin?zira yavuz sultan selim bile alevileri öldürttüyse bunun acısını günümüz insanlarından çıkarmak ne derece mantıklıdır?

burada hiçbir insanı zan altında bırakmanın anlamı olmadığı gibi, ortamı germenin de anlamı yok...lütfen seçtiğimiz kelimelere biraz daha dikkat edelim..

ne muhafazakar olduğumu iddia ediyorum ne de milliyetçi...bu uyarılarımı sağduyulu bir vatandaş olduğum için yapıyorum hepsi bu...

eğer aleviler birtakım haklar talep ediyorlarsa, ki bunu sonuna kadar destekliyorum, ve talep ettikleri haklar bir türlü yerine getirilmiyorsa bu handikabı tarihin karanlık sayfalarında aramak sorunu çözmez..

yasakçı ve liberal olmayan bir devletin birey hak ve özgürlüklerini ayaklar altına alması, sadece alevileri değil toplumun bir çok kesimini mağdur etmektedir..

sen sanırım dinden imandan bahsetmesinler dediğim cümleyi yavuz sultan selim için yazdığımı zannetmişsin ben o cümleyi konunun başlığı 2 temmuz katliamını yapanlar için yazdım.ayrıca cümlem açık.Kaldı ki Yavuz Sultan Selim alevilere katliam yapmış tamam o bizim tarihimizdir okunur öğrenilir insanlara DOĞRU DÜZGÜN anlatılır başka yapılacak bir şey yoktur.Kızıp sinirlenmek bir şeyleri değiştirecek mi?Peki yapılan bu katliamların hesabı aynı şekilde sorulursa bizim onlardan ne farkımız olacak? yapılabilecek tek şey tarihimizi DOĞRU DÜZGÜN bilmek öğrenmek.ve tekrarını engellemek olur.saygılar.
2008-07-05 (13:27)
Levent20
(Levent20)
aBuKSuBuK demiş ki:
başbakanın söyledikleri, belediye başkanıyken yaptıklarıyla da görüşünü açıkça ortaya koydu.Partiye bir alevi milletvekili alıp bir iftar yemeği yemekle sorunlar çözülmüyor.Çözülmedide!

ben bu konuyu alevi arkadaşlarla da çok konuşup tartıştım...gerçekten çok vatansever, cumhuriyetçi laik insanlardır...ancak bu olayın sosyolojik boyutunu incelemek gerekir..yavuz sultan selim dönemine kadar gitmeye hiç gerek yok..84 senelik cumhuriyet alevilerin talep ettiği hak ve özgürlükleri bölücülük olarak lanse ettirmeseydi, en azından alevi sunni kutuplaşmaları bir nebze olsun azalırdı..

ben her tartışmalarda aynı şeyleri tekrar etmekten sıkıldım...yasakçı ve baskıcı bir devlet katliamlara da sebep olur, toplum da infiale de sebep olur..ben ermeni meselesinde de aynı şeyleri söylüyorum, kürt meselesinde de aynı şeyleri söylüyorum alevi meselesinde de...

yasakçı, ideolojik, farklı fikir ve kanaatleri zenginlik olarak değil tehdit olarak gören bir devletimiz olduğu müddetçe, bu ülke her şeye gebedir...

sen adamın örfünü adetini yasaklıyorsun, o insanlar doğal haklarını talep ettiğinde, toplum alevi meselesini bölücülük olarak, kafirlik olarak algılıyor..ondan sonra provokatif eylemler, istenmeyen olaylar meydana geliyor..

peki özellikle neden bu yazından alıntı yaptım biliyor musun;?ben AKP'yi son 2 senedir bir CHP'liden bile daha çok eleştiriyorum..ben sivil anayasa ve özgürlükçü bir devlet istiyorum...peki AKP ne yaptı, toplumun her kesimini yakından ilgilendiren sivil anayasayı sadece başörtüsü sorununa indirgeyerek özgürlükçü devlete geçiş sürecinin önünü tıkadı...zaten CHP'yi anlatmama gerek yok yasakçı ve militarist devleti en çok savunan parti CHP'dir..dolayısıyla alevileri sadece potansiyel oy olarak gören, onların sorunlarını tehdit olarak algılayan yine sözde sosyal demokrat CHP'dir..

türkiyede sadece türk,müslüman ve sünni olana yer vardır...hiçbir insan bunun nedenini sormuyor...çoğu ALEVİ bile bunun nedenini kendisine sormuyor...işte o zaman yakın tarihi, cumhuriyetin kuruluş esaslarını incelemek gerekiyor..gerçekten yavuz sultan selim dönemine kadar gitmeye gerek yok..sorun kabak gibi ortada.. yeter ki biz, kalıplaşmış şeyleri papağan gibi tekrar etmekten vazgeçerek yere sağlam basalımm...özgürlük ve sağduyu istiyorsak, özgürlüğün önünü açacak yasaları tehdit olarak görmeyelim, k.çımızdan komplo teorileri üretmeyelim, vatan millet satılıyor edebiyatlarıyla özgürlükçü devlete geçiş sürecinin önünü tıkamayalım...
2008-07-06 (05:02)
Ak Sa (aBuKSuBuK)
Ak Sa (aBuKSuBuK)
Yavuz başlangıç olduğu için örnek veriyoruz.Ama bugün ki insanlar hala kabul etmezler bunu nedense unutturmaya çalışıyorlar.Sivas olaylarında da bunu yapmaya çalışıyorlar.Ama bunun cumhuriyetle alakası yok.Cumhuriyet bunları bölücülük falan saymıyor.Zatem Alevilerinde rejimle bir derdi yok.Türkiye'de dinin istismar edilmesi sorunu var.Sünni nüfus fazla olduğundan her parti onlara yanaştı.Sağolsun sünnilerde hep uydu onlara!

Yasakçı devlete hayır tamam ama ermeni meselesi ile pkk sorunu aynı değil(kürt meselesi diye birşey yok!) Ermeniler yaptıklarını yok sayıp göç ettirmeyi soykırım sayıyor.Bunu yasaklamakta çok normal.Alakası olmayan ülkeler soykırım değil demeyi yasaklıyorken...
pkk yı savunmadığını zaten az çok biliyorum yazılarından geçiyorum...
Kürt vatandaşlarımıza haksızlık yapılıyor dersen devletin yaptığı tam birşey yok.Ama insanlar arasında ayrım var buna eyv.Devletin neden suçu yok; Kürtçe hiç yasak olmadı.Herkes konuşuyor(Resmi olarak serbest değil e malum her ülkenin bir dili olur...).Şu Kürtçe tv olayına acaip uyuzum.Arkadaş sen devlet televizyonundan böyle birşeyi nasıl beklersin ki.Devletin bir tane papau yeni gineli vatandaşı varsa onların dilinde de mi yayın yapacak ¿(Eskiden yasaktı o dilde yayın!Buna bende anlam veremiyordum ama hatadan dönüldü işte!) O kadar Kürt kökenli zenginlerimiz var kursunlar kanallarını yapsınlar yayınlarını(Bu Doğu'ya yatırımda da aynı sorun varya....!)
Alevilerinse asla ülke bütünlüğüyle sorunları olmadı dil gibi bir sorunları da yok zaten.Bu hakları diğerleriyle karıştırmaman lazım...

Evet kesinlikle dediğin gibi bir devlet olmamalı !

¿¿¿

akepe zaten hep buydu kendisine yonttu herşeyi.hele böyle yüksek oy alınca kendileride şaşırdı."Ben ne dersem o! " demeye başladılar.Seçim gecesi yapılan konuşmalar raflarda kaldı sadece...Bu başörtü sorunu da ayrı mesele nasıl bir yasak belli değil.Oya ihtiyacı olan sağ parti saldırıyor.Sol partide karşısında ohhhhhhhh ne ala.Ama az da olsa anladı millet.Son anketlerde özellikle akepeye bu sorundan dolayı kızgın seçmenleri.Cehepede rayından çıktı(Ama kırk akepeye değişmem Çok mutlu).Yasakçısına katılmasamda militarist olduğu doğru.Ama son dönemlerde Baykal'ın kendini anlatamaması ve yanlış fikirlere sarılması yüzünden böyle abartılı gözüküyor.Türkiye'de darbelerden zarar gören hep solcular'ken darbeyi nasıl destekler bir sol parti (Bence zaten desteklemiyor ama derdini anlatamıyor Baykal.Bu yüzden de bırak diyorum kendisine.Liderlik misyonunu yerine getiremiyorsun hele yanında ki yalamalarınla!)!!!
cehepe alevileri oy olarak görüyor doğrudur...

Aynen dediğin gibi.Türkiye sünni devleti deniyor.Alevilere en çok bundan kızıyorum.Hala daha bana aman söyleme! sakın duymasınlar diyorlar v.s! diyorlar(Gerçi onların yaşadıklarını yaşamadım ama bende Sivas'ı gördüm).Asıl böyle sessiz kaldıkça hiç birşey yapamayacaksınız.Hep korkacaksınız.
Burda yine çelişiyoruz.Cumhuriyetle bir derdimiz yok(Allah aşkına senin bir derdin mi var Cumhuriyetle¿)Cumhuriyet baskıcı totaliter bir rejim değil ki.hükümetler öyle yapıyor.Ama sen hep cumhuriyet , cumhuriyetin kuruluşu diyorsun...
Ayrıca özgürlükçü devletinde sınırları olmalı.mecliste çıkıp federasyon olsun diyebiliyor insanlar.Özgürlük özgürlükte nereye kadar¿
Hani Cumhuriyet adı altında baskı yapıyorlar diyorsun da demokrasi özgürlük diye de neler yapılıyor¿

2008-07-06 (13:17)
Levent İkiyüz (levent200)
.
2008-07-06 (13:18)
aBuKSuBuK demiş ki:
Devletin neden suçu yok; Kürtçe hiç yasak olmadı.Herkes konuşuyor(Resmi olarak serbest değil e malum her ülkenin bir dili olur...).Şu Kürtçe tv olayına acaip uyuzum.Arkadaş sen devlet televizyonundan böyle birşeyi nasıl beklersin ki.Devletin bir tane papau yeni gineli vatandaşı varsa onların dilinde de mi yayın yapacak

kürtçe hiç yasak olmadı mı?yapma kardeş duymamış oluyum bunu..bence sen konuyu iyi bir araştır..çünkü bu tartışmanın selameti açısından iyi olur...zaten herşey güllük gülistanlık gibi gösterile gösterile bizi bu duruma getirdiler..

12 eylül 1980 darbesinin mimarı kenan evren bizzat yasakladı...ve daha sonra fikret bila'nın milliyet gazetesi'ndeki yazı dizisinde evren paşa bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu olduğunu, pkk sorununu körüklediğini itiraf etti...

Alevi meselesine gelince, ankara 6’ncı idare mahkemesi, ‘cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi anayasa ve yasalara aykırı’ kararını verdi geçtiğimiz günlerde..

dediğin gibi alevilerin devletle bir derdi yok, ama devletin alevilerle bir derdinin olduğu açıkça ortada...bu yasakçı anlayışın reçetesi, kürt meselesinde de aynı, ermeni meselesinde de...(işin soykırım boyutunu kastetmiyorum)

kürtçe tv meselesine gelince, benim nişanlı olduğum ve daha sonra ayrıldığım bir kız arkadaşım vardı...kendisi kürttü..ben doğunun yapısını gerçekten çok iyi biliyorum...şu çok acıdır ki, doğuda hala türkçe bilmeyen insanlar var..bu insanlar kürtçe bilmediği için uydudan ırak'da kürtçülük propagandası içeren tv kanallarını izlemek zorunda kalıyor...bu durum geçmişte daha fazlaydı...şu anda herkes türkçe biliyor ama hala tehlikenin boyutları fazla...zira cahil adamı bir tv kanalı bile kolayca etkilebiliyor...

türkiye'nin papoa yeni gineli vatandaşı olsa ona göre mi yayın yapacak demişsin...valla senin kürt nüfusundan haberin yok herhalde..ikisinin aynı şeyler olmadığı bariz bir şekilde ortada..yine altını çiziyorum insanların bazı farklı yönlerini tehdit olarak algılamaktan vazgeçelim, bu aksi istikamette zenginliktir...kimseye bir zararı olmaz..

benim despot ve totaliter cumhuriyetle derdimin olduğu doğrudur...bak sende söylemişsin, türkiye'de sunni olmayana yer yok diye..niye yok be kardeşim biraz şunu düşünelim...şu bir gerçektir ki, bu ülke cumhuriyeti kuran yöneticilerin dünya görüşüne göre şekillenmiştir...biraz daha zorlasan bana hak vereceğini ümit ediyorum...

bugün türkiye'de ulusal cumhuriyetçiler ve demokratik cumhuriyetçiler diye iki ayrım oluştu..ulusal cumhuriyetçiler 1. cumhuriyetçi, benim de onayladığım demokratik cumhuriyetçiler de 2. cumhuriyetçilerdir...
2008-07-07 (13:13)
Kursad Sahın (redwolf996)
Kursad Sahın (redwolf996)
arkadaslar sıvas olayına gırdınız olay alevılere karsı yapılmıs dedınızde herkes bu olayın bır provakosyon oldugunu bılırken burada kımsenın buna degınmemesı benı uzdu Üzgün acıkcası nedenı su bu olaydan sonra kımsenın bahsetmedıgı bır olay yasandı BASBAGLAR OLAYI Çok üzgün, ağlıyor orada 33 vatandasımız aynı sekılde yakılarak olduruldu hemde cocuklarının onunde bu cocular sımdı bıle bunun acısını cekıyorlar SIVASta Çok üzgün, ağlıyor Allah_u ekber dıye bagırıldı BASBAGLARDA ıse cumhurıyet alevı dıye bagırıldı aynen alparslan aslan olayındakı gıbı mahkemeyı bastıgında Allahu ekber dıye bagırdı ama plan yaptıgı arkadasları planı barda yaptık dedıler onuda gectık adamın Allah ıcın yaptıgı bır ıs yoktu yanı bu ısler mantılı ısler(kasıtlı ısler ) bılerek yapılmıs ısler yoksa bu ulkeyı ortaasyada ust kuran devletler nasıl uyutacak dıger turk devletlerınden nasıl ayıracak soylermısınız alevı cerkez laz kurt olsa ne yazar en sonucta beraber yasıyoruz en barız ornegı canakkale sehıtlıgı her cesıt ınsan var bu mıllet vatan ıcın carpısmıs rusu cerkezı kurtu lazı ve rumu var sıvas basbaglar semdınlı gıbı olaylar bırer provakasyon orada ıstenılern buna alet olup bırbırımıze dusmemız
bızde malesef her sefer oldugu gıbı bunca yıl gecmesıne ragmen buna dusuyoruz
cevap gecikti ama 2008-07-07 (19:35)
Pia Neruda (neruda)
Pia Neruda (neruda)
provakasyon vardı ama orada insanları yakmaya çalışan 15 000 yaratıktan bahsediyoruz. onlar insan değil ki insan olsaydılar mantığını dinleyip köpek gibi saldırmazlardı insanlara. sen öldür o insanalrı sonra pardon provake edildik. mnaraşta çorumda dersimde en son sivasta olanlar hep provakasyon zaten.
2008-07-07 (20:32)
redwolf996 demiş ki:
arkadaslar sıvas olayına gırdınız olay alevılere karsı yapılmıs dedınızde herkes bu olayın bır provakosyon oldugunu bılırken burada kımsenın buna degınmemesı benı uzdu Üzgün acıkcası nedenı su bu olaydan sonra kımsenın bahsetmedıgı bır olay yasandı BASBAGLAR OLAYI Çok üzgün, ağlıyor orada 33 vatandasımız aynı sekılde yakılarak olduruldu hemde cocuklarının onunde bu cocular sımdı bıle bunun acısını cekıyorlar SIVASta Çok üzgün, ağlıyor Allah_u ekber dıye bagırıldı BASBAGLARDA ıse cumhurıyet alevı dıye bagırıldı aynen alparslan aslan olayındakı gıbı mahkemeyı bastıgında Allahu ekber dıye bagırdı ama plan yaptıgı arkadasları planı barda yaptık dedıler onuda gectık adamın Allah ıcın yaptıgı bır ıs yoktu yanı bu ısler mantılı ısler(kasıtlı ısler ) bılerek yapılmıs ısler yoksa bu ulkeyı ortaasyada ust kuran devletler nasıl uyutacak dıger turk devletlerınden nasıl ayıracak soylermısınız alevı cerkez laz kurt olsa ne yazar en sonucta beraber yasıyoruz en barız ornegı canakkale sehıtlıgı her cesıt ınsan var bu mıllet vatan ıcın carpısmıs rusu cerkezı kurtu lazı ve rumu var sıvas basbaglar semdınlı gıbı olaylar bırer provakasyon orada ıstenılern buna alet olup bırbırımıze dusmemız
bızde malesef her sefer oldugu gıbı bunca yıl gecmesıne ragmen buna dusuyoruz

evet katılıyorum..sanki başbağlar katliamı hiç yaşanmamış gibi bir hava veriliyor...madımak olayından 3 gün sonra da, başbağlar katliamı yaşandı...zaten 2 olayda birbirinin misillemisiymiş gibi gösterilerek alevi-sunni ayrımını körüklenmek istendi.

ama aklı selim insanlar bu tip olayları ele alırken, din, mezhep, ideoloji ile sonuca varmaya çalışmaz...zira bu tip değerlendirmeler gerilimi daha çok artırıyor...

abuksubuk arkadaşa da şunu söylemek istiyorum..bence karanlığa küfür etmek yerine bir mum da biz yakmaya çalışmalıyız..ben bir sunni olarak pir sultan abdal derneğinin faaliyetlerini destekliyorum ve faaliyetlerine katılıyorum...

şu anda alevi meselesinin çözümü için en aklı selim çalışan alevi derneği, pir sultan abdal derneğidir bana göre...çünkü alevi meselesini genel olarak bir demokratikleşme sorunu olarak algılıyorlar, ve işe sadece alevileri ilgilendiren bir sorun olarak bakmıyorlar..

mesela bir başka alevi kuruluşu olan cem vakfı,bana göre kendi içinde büyük bir çelişki yaşıyor..çünkü hem alevilerin haklarını savunmaya çalışıp hem de statükonun yanında yer almaya çalışmak alevilerin sorununu çözmüyor, ve bu 84 küsür senelik bir çelişkidir bana göre...

alevi meselesi hükümet parti meselesi değildir...1925'te tekke ve zaviyelerin kapatılması alevileri olumsuz yönde etkiledi..sünniler bu yerler kapatılınca camilerde ibadetlerini yaparken, Aleviler böyle bir olanaktan yoksun kaldılar...son olarak 1937’de Dersim Olayları sonrasında birçok alevi katledildi...ve aleviler tepki olarak DEMOKRAT PARTİ'YE oy verdiler...bu tepki kimeydi sence?bana göre bu tepki statükocu zihniyeteydi...tabi daha sonra demokrat parti de işin içine etti ama sonuç olarak aleviler cumhuriyet idaresinden de umduğu şeyleri bulamadı...
2008-07-08 (20:07)
Karanfil Zilan (zilankaranfil58)
Karanfil Zilan (zilankaranfil58)
Levent, yazdıklarını baştan sona okudum. Fikirlerinin çoğuna yürekten katılıyorum. Bir sunni olarak alevi dernekleriyle irtibat halinde olman beni çok etkiledi.Sana bişey söyleyeyimmi biçok aleviden bile alevi hak ve özgürlüğünü daha ateşli savunuyorsun.Bende aleviyim diyecek bişey bulamıyorum.Hakikaten ülkemiz sunni devletidir.Demokratikleşme bu açıdan önemli.Ama demokrasi olduğu kadar laikliğinde olması lazım.Bence laiklik çok önemli
Pir Sultan Abdal Derneğinin demokratik duruşunu bende takdir etsemde, aleviliği islamdan uzakmış gibi göstermesine karşıyım. Yani Dünya ehlibeyt Vakfı bana daha yakın duruyo Gözlerini yuvarlıyor
Sayfa / 5
Birinci SayfaÖnceki Sayfa 12345 Sonraki SayfaSon Sayfa