utkan42 demiş ki:
Serhat tartışmak sadeece zaman kaybı senin Dediğin olsun ne diyeyim tercuman parasını vereemıycek arkadaşlarla ilgilen sen sevaba girersin DAU Kıbrıs sana geLince sorunun varsa özelden mesaj bana saygın yoksa burdakilere saygı göster oke millet faydalansın
arkadasim oyle bir konusuyorsun ki sanki burda herkes kafadan iskembeden salliyor, bir tek dogrulari sen biliyormussun gibi... tartismanin zaman kaybi oldugunu anladin, eger herkese cevap yazacagina biraz google da aratma yapmis olsaydin anlayacaktin bu islerin nasil oldugunu..
ama neyse ben avusturya icisleri bakanliginin sitesine baktim, hem de turkce aciklamalarida mevcut zaten dokumanlarin arasinda...
simdi birincisi ogrenci olan kisi avusturyada ikamet izni cikartmak zorundadir. (erasmus programi ile gelen misafir ogrenciler haric eger 6 aydan az kalacaklarsa- ogrenci derken yuksek ogrenim kastedilmistir.)
bu izinin orjinal adi : Aufenthaltsbewilligung - Studierender budur...
bu ikamet iznini icisleri bakanligi nezninde valilikler ve viyanada belediye verir. ilgili daire MA 35 yani Göç, Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Dairesi verir.
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/index.html
federal icisleri bakanligi oturum vermek icin kurumlarin yetkilerini bir yonetmelik ile belirlemis.. asagida okuyabilirsin... ozellikle kurumlarin gorevsel yetkileri bolumunde buyukelciliklerin ve konsolosluklarin gorevleri nelerdir onlara dikkat etmeni istiyorum...
RESMI MAKAMLARIN GÖREVSEL VE YEREL
YETKI DURUMLARI
a) görevsel yetki:
Eyalet baskanı:
- Bütün oturma izinleri ve dokümantasyonlar için yetkilidir
içisleri bakanı:
- Temyiz makamı
- Sertifika veren makam (Egitim- ve Arastırma kurumları)
ilçe Yönetim Makamı:
- Ceza Makamı
Atanan temsilcilik makamı (Avusturya Büyük Elçilikleri ve Bas Konsoloslukları):
- Dilekçeleri teslim alır, bunların dogru ve eksiksiz olması için çalısır, yurt
içindeki makamlara iletir, vize verir (yurt içindeki makamlardan olumlu yanıt
geldikten sonra)- Dilekçe veren talepçilere eksiklerini tamamlamaları için talimat verir
- Formel sebeplerden dolayı dava sürecini durdurur
b) yerel yetki:
yurt içinde:
- Yabancının ikamet ettigi veya edecegi yer
- ikamet yerinin bilimedigi durumlarda veya oturma izninin bitmesi durumunda
en son oturma izni veren makam veya su anda görevsel olarak yetkili makam
Yurt dısında:
- Yabancının ikamet yerine göre yetki belirlenir
- Dıs isleri Bakanlıgının talimatı üzerine her Avusturya Büyükelçiligi/Bas
Konsoloslugu yetkili kılınabilir
ayrica ikamet izni dedigimiz sey ehliyet biciminde verilmis bir karttir.
asagida ogrenciler icin verilen kartin bir ornek kopyasini gorebilirsin...
http://www.resimuploading.com/pictures/b5c66f12-2e2f-455e-9e4b-53e0d6ae7463.jpg
asagidada oturumun ciktiktan sonra konsoloslugun avusturyaya giris icin pasaportuna yapistirdigi vizenin bir ornegini buldum. ulke ismi farkli ornek uzerinde ama avrupa birligi standarti oldugu icin avusturya konsoloslugunun verdigi ile arasinda bir fark yok...
http://www.resimuploading.com/pictures/32d12c99-1b48-4763-8c10-b5bd05a00898.jpg
yukarida resimde gorebilecegin gibi D ve C yi birlikte vermisler. ve 3 aylik suresi var. bu uc ay icerisinde oturuma basvurabilir. oturum hakki varsa. D turu kapsaminida icerdigi icin. sadece D olsaydi ne olurdu, 5 gunden fazla diger Avrupa birligi ulkelerine giremezdi (pratik olarak bu sure asilabiliniyor.) en ustte dikkat ettiysen schengen de yaziyor. yani butun avrupada gecerli 3 ay baska ulkedede kalabilir. baslangic bitis tarihleri var. vize turu var zaten. multi yazan yer ise bu vize ile ulkeye ne kadar giris yapabilecegi avrupa birligi disindan. adama cok girisli vermisler yani boyle bir vizesi olan tr ye gidip gelebilir o 3 ay icerisinde vizesi olmez. verildigi yer filan var. ilk gordugun resim ustte bulunan o oturum kartidir. oturum yani ikamet cikaracak kisi onu almak zorunda, ama ulkeye ilk giris icin pasaport unda ikinci resimdeki gibi bir vize olacak. kartini aldiktan sonra avrupa birligi icerisinde pasaport un ve kartin yaninda olmak sartiyla 180 gune kadar kalma hakkin var bir yil icerisinde, ayrica tr ye gidip cikabilirsin...
Kaynak :
http://www.bmi.gv.at/
Avusturya Federal Icisleri Bakanligi
Eger hala iddaa ediyorsan koy belgeleri ortaya konusalim.. oturdugun yerden bilmem kac defa vize aldim pasaport umu su kadar sene once aldim kac tane ulke gezdim demekle olmaz.
Saygilarimla...
Ing. Ugur Genc