Yukarida Yucetas in bahsettigi konu gercekten onemli, uzerinde yazmaya deger. Buraya gelen ogrencilerin ilk olarak dikkat etmeleri gereken konulardan biri de trafik duzenidir.
TRAFIK SOL TARAFTAN ISLER.
Bu sebeple, karsidan karsiya gecerken mutlaka trafik isiklarina uyun, zira senelerdir trafigin sagdan aktigi bir ulkede yasamanin verdigi aliskanliklari hemen silmek zordur. Yolun ters tarafina baktigi icin bir trafik kazasi sonucu (simdi adini hatirlayamadigim) hayatini kaybeden bir Turk kiz ogrenci olmustu, seneler once..Bu vesiyleyle onu da rahmetle anmis olalim.
Londra, trafik isiklarinin bol oldugu bir yerdir. Bu isiklarin bazilari gereksiz gibi gorunse de mutlaka bir iyi sebebe binaen oraya konulmustur.Her gun isime otobusle giderken otobusun hep takildigi bir isik vardi, her seferinde otobus orada durdugunda kizardim. "yahu, diger cadde o kadar islek degil, niye bu anayolu isikla durduruyorlar, diger yoldakiler bekleyiversin" derdim.Ama daha sonra oradaki isigin gerekli oldugunu farkettim, cunku orada bir bisiklet yolu vardi, cok sayida bisikletli oradan ana caddeye cikiyordu, onlarin guvenligi icin ana caddedeki araclarin bir sure durmasi gerekiyordu.
Londra da trafikte en cok BISIKLETLERE ve MOTORSIKLETLERE dikkat edin. Cunku bu araclardan cok sayida mevcut ve de bu araclar arabalarin arasindan bir anda onunuze cikiveriyor. Motorsikletler isiklarda dururlar ama isik yanar yanmaz suratle firlarlar, BISIKLETLERIN COGU ISE ISIKLARDA DURMAZ. Buna dikkat edin.
Butun bunlari soylemekle beraber, Londra da arac suruculerinin gercekten ehil ve dikkatli oldugunu da belirtmeliyim. Bayramlasmak icin baska sehirlere gidenlerin bir kismi maalesef evine donemeyecek. Bir kac yuz kisi olecek..Bunlarin yasandigi bir ulkeden gelip de Ingiltere de trafikte cok az insanin hayatini kaybettigini gorunce, cok sevdigim ulkemi her seferinde acimasizca elestirmek istiyorum.
Turkiye ye donmek istemeyisimin sebeplerinden biri de az once soyledigim gibi, turkiye de trafik duzeninin cok kotu olmasi (daha dogrusu duzen olmayisi), insan hayatinin her zaman hice sayilmasi..
Londra yi sevmek icin bir neden daha size..Burada insan hayati daha degerli..
Yaya gecitlerinde arabalarin yayalara yol verdigini gorunce, burada hayat standardinin cok daha yuksek oldugunu goruyorum. Yaya gecidinde bile bir yaya olarak hakkimin cignendigi bir ulkede yasamak istemiyorum ve bu yuzden buranin zorluklarina ragmen burada kalmayi tercih ediyorum.
Gecenlerde kendi sirketimin subesinin acilisi icin Izmir deydim,kaldirimda uzerime motorsiklet surenler oldu (kasten degil, sadece yollar yetmemis o yuzden).Burada bunlar olmuyor, iste bu yuzden buralara gelismis ulkeler deniyor zaten..
Kismen de olsa GELISMIS bir Turkiye yi gorebilmek dilegiyle..
londinium.edu@hotmail.com
"bir munasip zamanda, bulusalim london'da"