Belarusa tek ve ucuza gitmenin yolları
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Belarusa tek ve ucuza gitmenin yolları 2010-01-26 (01:35)
Tolga Esin (zxray)
Tolga Esin (zxray)
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir belarusta universite,kurs eğitimi hakkında tartışıyoruz..Aslında zor görünen eğitim almanın yolları çok basit,size yapmanız gerekenleri söyleyeceğim.Hiç bir firma irtibatım yok,bu bilgileri sadece bütçesi kısıtlı olan,tek başına halletmek isteyenler için veriyorum menfatim olmadan,lütfen msn,email adreside istemeyin,herşeyi buraya paylaşacağım.

Öncelikte gidip veya gitmemekte kararınızı verin,sonra kurs mu hazırlık mı? mesala universite hazırlık alacak biri ,örneğin lisansa mühendislik alanında devam edecekse,teknik okulda hazırlık almalı,yani dil universitesine gidip daha sonra ben mühendisliğe başlarım olayı yok, teknik okula başvurmalısınız,çünkü size rusçadan sonra belli bir süre sonra alanızla ilgili dersler verilir..Aynı şey sosyal bölümler içinde geçerli,turizm okuyacak biriside bu alanla ilgili universitede hazırlık bitirmeli..ve en az lise mezunu olmanız lazım universite eğitimi için.

Rusça kursları, universitelerin çoğu kurs açar, burda lise bitirme şartı yok, aylık,3 aylık,6 aylık,10 aylık gibi çeşitli kurslar vardır..

Rusça kursları diğer sayfalarda belirttim, burda belirteyim en uzun süre olan 10 aylıklar

1100-2000 dolar arasında değişir

Universite hazırlıklar

1000-2000 dolar arasında

Lisans ücretleride

1500 - 4500 dolar arasında yıllık

Şimdi tek başınaza hareket etmek için önce,universitelerle irtibata geçebilirsiniz her universitenin yabancı öğrenciler için email,telefon,fax numaralarının bulunduğu internet siteleri var, artık ne amaçlı eğitim almak istiyorsanız sitelere girip iletişime geçebilirsiniz, rusça bilen bir arkadaşınız,tanıdğınız varsa daha kolay ve hızlı iletişime geçersiniz,yoksa bile ingilizce bilir çoğu universitenin yabancı dekanlığı,zaten işleri bu,öncelikle e-mail atıp,bunlara gelen yanıtlara göre hareket edin..

Belarustaki birçok universitenin web adresleri ;

http://www.ac.by/country/education.html

1.Adım ,

Öncelikle pasaportunuz yoksa ,pasaport çıkartın..ama 2 yıldan uzun süreli çıkartmayın,yurtdışında pasaport uzatmak çok ucuz,elçiliklerde yapabilirsiniz.. pasaportlar bulunduğunuz ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaparak çıkartabilirsiniz..

Pasaport İşlemleri İçin Gerekli Belgeler - Pasaport İşlemleri İçin Gerekli Evraklar

Pasaport başvurusu için hazırlamanız gereken belgeler ;

1) Pasaport Form Dilekçesi*
2) Nüfus cüzdanın aslı ve arkalı önlü fotokopisi
3) 4 adet yeni çekilmiş 4,5 x 6 ebadında fotoğraf
4) Uygun pasaport harcı
5) Cüzdan bedeli

6 aylık pasaport harcı :

117,20 TL

1 yıllık pasaport harcı :

167,40 TL

2 yıllık pasaport harcı :

282,50 TL

3 yıllık pasaport harcı :

404,00 TL

5 yıllık pasaport harcı :

572,60 TL

Pasaport Cüzdan bedeli :

135,00 TL

2.Adım;

pasaport işlemi bittikten sonra,okulların istediği belgeler genelde standartdır.. Sizden pasaport kopyaları(1,2,3,4 ve 60 sayfa) diploma kopyası,ve sağlık raporu..sağlık ocağından ücretsiz temin edebilirsiniz..bazı universiteler aids raporuda istemeye başlamış,buda olabilir..Bu belgeleri önce noterde onaylatıp,daha sonra rusça tercüme yaptırmalısınız yeminli tercümana,nerden bulurum diye korkmayın,noterler ile tercümanlar birbirleriyle irtibat halindedir,noter sizi yönlendirir..Burda evrak başı yanlış hatırlamıyorsam, tasdik+çeviri 65 lira evrak başı,siz 3 evrak yaptıracaksınız bu şekilde 195 lira tutar..

3.Adım

Bu işlemler tamamlandıktan sonra,okulla irtibat halinde olduğunuz email adresine,renkli tarayıcıda taratıp gönderebilirsiniz,yada normal postayla gönderirsiniz,ama teknoloji çağındayız 3 belgeyi scan edemeyecek arkadaş yoktur,hemde ücretsiz bir şekilde..

4.Adım

Bundan sonra davetiyenizin hazırlanması bekliceksiniz,bu davetiye dedikleri universite sizi belarusa eğitim görmeniz için davet ettiği bir belgedir,20-30 gün içinde hazırlanan davetiyeyi okula ilettiğiniz adrese gönderecekler.

5.Adım

Davetiyeniz elinize ulaştıktan sonra, okula scan etiğiniz belge ve davetiyenizle elciliğe gidebilirsiniz vize için, belarus elçiliği ankarada,ama fahri konsolosluklarda işinizi görebilir,istanbul,antalya,izmir,adana da fahri konsolosluklar vardır..

Adana fahri konsolosluğu ,öğrenim vizesi alım şartları yazmış

Belarus Cumhuriyeti’ne eğitim amaçlı gidecek olan vatandaşlarımız için gerekli olan vize tipidir. Bu vize için gerekli olan belgeler;

1) Pasaport (en az 1 yıllık),
2) 1 adet fotograf (arkan fon beyaz),
3) Vize anket formu,
4) Öğrenim Kurumundan orijinal davetiye.

SÜRE: Normal vize 7 İş Günü içinde sonuçlandırılır.
Ekspres vize 4 İş Günü içinde sonuçlandırılır.

Vize formunu bizzat vize alacak kişi tarafından eksiksiz doldurulması gerekir. Formda yanlış bilgi verildiği takdirde, vize talebi sebebi açıklanmadan reddedilir! (VİZE ÜCRETLERİ İADE EDİLMEZ!!!)

http://www.belarusadana.com/?mod=page&id=17

6.Adım

Vizenizde çıktıktan sonra,sıra uçak biletinde, belarusa thy ve belarus hava yolları olan belavia uçuyor.. thy sadece istanbul -minsk karşıklı seferleri var tek yön bilet ücreti 300-350 euro arasında, belavia ucuzdur ama kalite bakımından çok kötü, tek yön 250 -280 dolar arasında, belavia biletlerini adriyatik tur satıyor istanbulda,google yazın direk gelir..sonra irtibata geçebilirsiniz,belavia yazın charter seferde yapar, izmir,antalya,dalamana da uçuyor,yazın gidecekseiniz,eğer istanbul değil bu şehirlerde yaşıyorsanız,bilet bulma şansınız var,bu antalyadan gidecek arkadaşlar için iyi birşey,genelde burda talep çok minske,boşu boşuna masraf yapmazsınız istanbula..tabi yer varsa..

7.Adım

Uçak bileti tamamsa, artık uçuş zamanı geldi..minske geleceğiniz tarihi kesinlikle okula bildirin, bazı universiteler ücret dahilinde havalimanında karşılama yapıyor,eğer okulun uygulaması varsa, bence bunu uygulayın..Gitmeden önce okulun,yurdun adreslerini bir kağıda yazın,telefon numaralarınıda..

Davetiyeniz,pasaport,diğer çevrilmiş evrakları bagaja sakın vermeyin,ufak dosya yapıp yanınızda bulunsun,gümrükten geçemezsniz yoksa...

Eğer okul karşılayan göndermezse,belarusta bulunan türklerde ücret karşılığında karşılayabilir,onuda orda bulunan arkadaşlarla irtibata geçiniz..Eğer tek hallederim diyorsanız, okul veya yurt adresini taksiciye verirsiniz götürür, havalimanı - merkez arası 40-50 dolar arasında taksi ücreti var..

8.Adım

En son okuldaki işlemler, okul sizden başka evrak istemez, sadece giderken 20 tane vesikalık foto olsun yanınızda,yurt kartı,öğrenci kartı yaparlar..eşyalarınız yurda yerleştirdikten sonra, okulun yabancı öğrenci dekanlığına gidip okul ücreti,yurt ücreti bunlar ödersiniz,bazıları dolar kabul ediyor,etmezlerse heryerde exchange büroları var oraya gidip change yaparsınız,okul gereken ücretleri bir kağıda yazıp verir,bunlardan korkmayın,eğer yurtdışında göze almış birisi iseniz bunları yaparsınız..Daha sonra okul pasaportunuzu alır,registre uzatımı,sağlık sigortası ücretlerini yatırırsınız..pasaportunuz okuldayken size verilen kağıtla gezmek durumdasınız,belli bir süre böyle gezersiniz, sonra okul işlemler bittikten sonr pasaportu geri verir..

Işlemler bu kadar arkadaşlar,yani bunlar tek başına yapılmayacak şeyler değil,bunları tek yaptıgınızda cebinize en az 400-2000 dolar arasında para kalır,çünkü farklı farklı fiyat çeken çok firma var.

Herkese kolay gelsin
2010-02-01 (12:36)
Legenda Kinoman (russianknight)
Legenda Kinoman (russianknight)
teşekkürler..

bilgisi olmayan arkadaşlara iyi rehber olacak bir konu..

çeviri konusunda ise uygun fiyata çeviri-noter ücreti alan bir yer biliyorsan özelden paylaşmanı rica ediyorum Çok mutlu
2010-02-02 (06:06)
Tolga Esin (zxray)
Tolga Esin (zxray)
önemli değil, belarusta öğrenciden çok danışman oldu,rusya ve ukraynadan sonraki yer belli,ama 3-5 yıla kalmaz oranında ahengi bozulur,aslında belaruslular biraz uyanmış,vizeye,okul,ücretlerine,yurt ücretlerine 2 yıl önceye göre %100 zam yapılmış.

noter standart ücret alır,resmi kurumdur..yeminli tercümanda işte size anlatır satır başına şu kadar,zaten hangi yeminli tercümana yaptırcaksanız,ona bağlı olan notere tasdik yaptırmalısınız.son şunu söyleyeyim,kimse herşeye balıklama atlamasın,belarusta herkes kafasana göre danışmanlığa başladı,birde aynı okula öle fiyat veriyolarki,aralarda yüzlerce dolar oynuyo,bence herkes yukardağı şekilde tek gidebilir,gidemem diyorsa kendi artık seçecek danışman şirketi,piyasada baya bollaştı bu belarus danışmanlık şirketi,hangisi en çok güveni,ucuz fiyat veriyosa onu tercih eder gidecek kişi ,o benim problemim değil..kimseye o kötü bu sahtekar,veya refaransta olmuyorum,ben tek gittim,gidiyorum oraya eğitim için,tek gidebilme yollarını anlattım bu kadar ,hadi herkese kolay gelsin.